Совет Северо-Восточного научного центра НАН и МОН Украины принял решение, которым предлагается внести ряд изменений в законы Украины, касающиеся развития отраслевой науки. Решение принято 13 мая на заседании совета Северо-Восточного научного центра, прошедшем в Государственном институте проектирования предприятий коксохимической промышленности "ГИПРОКОКС" (Харьков). Как отметили участники заседания, решение центра может стать базой для проекта указа президента Украины в сфере отраслевой науки.

По словам председателя Северо-Восточного научного центра Владимира Семиноженко, 15 мая в Киеве пройдет встреча президента Украины и научного актива страны. В.Семиноженко планирует выступить на встрече и предложить решение совета в качестве проекта указа. Справка "SQ". В Харьковской области работает 15% всех НИИ Украины, 20% - конструкторских и проектных организаций, около16% научных сотрудников. В научных учреждениях области производится 64% научного продукта страны.

Как сказано в проекте решения совета научного центра, утвержденном на заседании 13 мая, "1. Верховній Раді України внести зміни та доповнення до Законів України, а саме:
1.1. „Про податок на додану вартість” – звільнити від податку на додану вартість наукові установи, які входять до Переліку наукових установ, яким надається підтримка держави.
1.2. „Про оренду” – 30% коштів, отриманих від здачі в оренду нерухомого майна, окрім цілісних майнових комплексів, направляти до бюджету, а 70% - залишати підприємствам-орендодавцям для цільового їх використання на ремонт та відновлення основних фондів.
1.3. „Про оренду” – надати право керівникам наукових установ, які входять до Переліку стратегічно важливих об’єктів, що не підлягають приватизації, здавати в оренду нерухоме майно, крім цілісних майнових комплексів, що тимчасово не задіяне у виконанні науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт − без погодження з відповідним міністерством та регіональним відділенням Фонду держмайна − строком до 1 року.
2. Кабінету Міністрів України:
2.1. Збільшити норми добових на відрядження та строки разових відряджень для співробітників наукових установ, які здійснюють авторський нагляд.
2.2. Затвердити Методику та збірники цін на пошуково-розвідувальні роботи, які проводяться на території України.
2.3. Виключити державні галузеві науково-технічні установи з числа платників дивідендів до державного бюджету з зобов’язанням цільового використання установами цих коштів виключно на розвиток матеріально-технічної бази наукових досліджень.
2.4. Виплату пенсій, призначених за спеціальними законами, здійснювати за рахунок коштів Пенсійного фонду та Державного бюджету.
3. Обласним державним адміністраціям Харківської, Полтавської та Сумської областей вжити заходів щодо інвентаризації наявного науково-технічного та кадрового потенціалу галузевих науково-дослідних та проектно-конструкторських установ й оптимізації їх мережі з метою активізації ролі галузевої науки у вирішенні завдань соціально-економічного розвитку північно-східного регіону України.
4. Керівникам галузевих науково-дослідних та проектно-конструкторських установ регіону:
4.1. Проаналізувати в своїх установах стан та рівень досліджень, розробок, матеріально-технічної бази та кадрового забезпечення.
4.2. З метою підвищення науково-технічного рівня та конкурентоспроможності прикладних досліджень та розробок активізувати зв’язки з профільними академічними установами та вищими навчальним закладами.
4.3. Посилити інноваційну спрямованість досліджень та розробок шляхом детального вивчення проблем сучасного виробництва та відповідного корегування своєї тематики."