Распоряжение (№428 от 21 октября) "О мерах реализации в области Концепции улучшения продовольственного обеспечения и качества питания населения" подписал председатель Харьковской облгосадминистрации (ХОГА) Евгений Кушнарев. Об этом 24 октября сообщили "SQ" в отделе по вопросам взаимодействия со СМИ и связям с общественностью ХОГА. В соответствии с распоряжением, разработаны меры реализации в области концепции в сферах обеспечения доступности пищевых продуктов в достаточном количестве, развития отечественного производства и качества пищевых продуктов и продовольственного сырья, обеспечения рационального питания населения и повышения культуры питания и пропаганды принципов рационального питания. На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 .травня 2004 року № 332-р "Про затвердження Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення", забезпечення зміцнення та збереження здоров'я населення, здійснення профілактики захворювань, пов'язаних із порушенням харчування, поліпшення демографічної ситуації голова Харківської обласної державної адміністрації Євген Кушнарьов підписав розпорядження від 21 жовтня 2004 року № 428 "Про заходи щодо реалізації в області Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення". Цим розпорядженням затверджені заходи щодо реалізації в області Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення (додаються). Управлінням облдержадміністрації, райдержадміністраціям доручено забезпечити виконання заходів та інформувати облдержадміністрацію через управління охорони здоров'я облдержадміністрації щорічно до 10 січня. Виконкомам місцевих рад запропоновано провести аналогічну роботу. Управлінню охорони здоров'я облдержадміністрації щорічно до 25 січня необхідно надавати узагальнену інформацію облдержадміністрації про хід виконання розпорядження для подальшого інформування Кабінету Міністрів України. Заходи щодо реалізації в області Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення 1. У сфері забезпечення доступності харчових продуктів у достатній кількості 1.1. Забезпечити надання адресної допомоги малозабезпеченим верствам населення області дітям, вагітним, людям похилого віку та окремим категоріям непрацездатних громадян. 1.2. Створювати умови для забезпечення повноцінним якісним харчуванням у навчальних закладах області дітей в першу чергу із сімей, які потребують соціальної допомоги, реабілітації дітей у закладах цілодобового перебування (будинки дитини, дитячі будинки, інтернати, притулки тощо). 1.3. Створювати умови для забезпечення якісним гарячим харчуванням дітей у загальноосвітніх навчальних закладах області. 1.4. Забезпечувати дітей перших двох років життя з малозабезпечених сімей безкоштовним харчуванням із молочних кухонь, при їх відсутності –сухими адаптованими сумішами. 2. У сфері розвитку вітчизняного виробництва харчових продуктів і продовольчої сировини 2.1. Сприяти забезпеченню виробників харчової продукції сучасними технологіями виробництва харчових продуктів і продовольчої сировини. 2.2. Сприяти впровадженню економічного стимулювання вітчизняного виробництва продовольчої сировини та харчових продуктів (насамперед для дітей) із використанням прогресивних механізмів кредитування, ціноутворення, тарифного регулювання. 2.3. Впроваджувати економічні заходи стимулювання виробництва продуктів із високою харчовою та біологічною цінністю. 3. У сфері забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини 3.1. Сприяти впровадженню нових технологій та обладнання для виробництва харчових продуктів, що виключають можливості бактеріального, хімічного та фізичного забруднення. 3.2. Забезпечити дієвий контроль і нагляд за якістю та безпекою харчових продуктів на підприємствах торгівлі, громадського харчування при транспортуванні, зберіганні продовольчої сировини та реалізації харчових продуктів. 3.3. Не допускати виробництва та обігу продовольчої сировини, отриманої з використанням біотехнологій, у т.ч. з генетично модифікованої, а також харчових продуктів і кормів для продуктивних тварин, вироблених з її використанням, до вивчення впливу цих продуктів на організм людини та розробки відповідної нормативної документації. 3.4. Впровадити систему перевірки якості на виробництвах харчових продуктів і продовольчої сировини. 4. У сфері виробництва продовольчої сировини 4.1. Визначати сприятливі сировинні зони для виробництва продуктів дитячого харчування та інших спеціальних харчових продуктів в області. 4.2. Сприяти удосконаленню технології переробки та зберігання продовольчої сировини з метою досягнення максимального збереження якості та зменшення втрат її біологічної цінності. 5. У сфері виробництва харчових продуктів 5.1. Сприяти модернізації, проведенню реконструкції та установці сучасного обладнання, заміни відпрацьованого обладнання та розширенню виробництва нових видів сирів, м'ясної та молочної продукції на підприємствах з виробництва харчових продуктів. 6. У сфері забезпечення раціонального харчування населення 6.1. Вивчати стан фактичного харчування населення області. 6.2. Проводити моніторинг стану інфекційної та неінфекційної захворюваності, пов'язаної з харчуванням. 6.3.Сприяти проведенню профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, пов'язаних із вживанням харчових продуктів. 6.4. Здійснювати оздоровчі заходи, направлені на скорочення рівня недостатності харчування дітей, подолання вітамінної та йодної недостатності у дітей. 6.5. Сприяти впровадженню у виробництво продуктів із високою харчовою та біологічною цінністю, у тому числі збагачених макро- та мікронутрієнтами. 6.6. Аналізувати стан харчування населення, у тому числі дитячого, на його відповідність до фізіологічних норм. 6.7. Сприяти здійсненню профілактики професійних захворювань у осіб, що працюють у шкідливих умовах. 6.8. Сприяти впровадженню науково обґрунтованих раціонів харчування дітей у лікувально-профілактичних, загальноосвітніх навчальних і оздоровчих закладах області. 6.9. Забезпечувати контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних правил у їдальнях навчально-виховних закладів, якістю сировини та продуктів, що надходять до їдалень, технологією приготування страв, умовами їх зберігання, дотриманням правил особистої гігієни працівниками кухонь і дітьми. 7. У сфері підвищення культури харчування та пропаганди принципів раціонального харчування 7.1. Сприяти проведенню широкої освітньої роботи серед населення щодо пропаганди принципів раціонального харчування та культури харчування. 7.2. Сприяти включенню до навчальних програм у загальноосвітніх і вищих навчальних закладах питання щодо раціонального харчування і здорового способу життя.