ВІНТАЖ, ВІЙНА,

ВОЛОНТЕРСТВО

Історія харківського бізнесу, який вижив в умовах війни, щоб допомагати людям

Життя двох харків'янок, як і життя всіх українців, було розрублене війною на "до" та "після". У "до" залишився невеликий прибутковий бізнес, налагоджений побут, звичайні турботи про сім'ю, мрії та плани. "Після" почалися обстріли Харкова, окупація частини області, побутові проблеми і неминучі складнощі, пов'язані зі справою, якій Марія і Настя присвятили багато років. Вони змогли не тільки зберегти бізнес, але й організувати допомогу тисячам цивільних людей і українській армії.

Нижче - пряма мова Маші. Розповідь людини, яка, як і мільйони українців, - не здалася.
ВІНТАЖ
Ідея виникла, коли Настя переїхала до старої професорської квартири, заваленої нікому непотрібним мотлохом. Замість того, щоб винести все це на смітник, вона почала розбирати і розглядати)) Знайшла платформу Etsy, виставила пару дрібниць – шкатулку, марки, щось таке. Подзвонила мені: "Маш, треба це якось красиво фотографувати".

У цей момент ми обидві були в декреті і не могли нормально займатися основною роботою. Настя була нотаріусом, я – фотографом. Ну і далі понеслося. Перші невеликі продажі ("ааа, ми заробили 1000 доларів!"), перші труднощі, шишки, помилки.
Спочатку продавали старі речі з квартири. Потім сходили на барахолку, потім – на ще одну. Якось перед Новим роком натрапили на радянські ялинкові іграшки. Пам'ятаю розмову: "Може, не будемо ними займатися? Вони тендітні, пакувати складно, кому вони взагалі потрібні...»

Ризикнули спробувати. І саме іграшки стали нашим профілем, натхненням та основою всього магазину. Такий собі крихкий бізнес. На сьогодні наша колекція вінтажних ялинкових іграшок – близько 60 000 штук. Від найпростіших кульок і шишок до рідкісних колекційних фігурок.


Спочатку весь офіс містився у Насті на кількох полицях. Потім переїхав до мене і зайняв цілу кімнату.

Згодом ми ризикнули зняти приміщення та найняти цілого одного співробітника – допомагати пакувати.

Станом на 24 лютого проект Grannysbox включав три магазини + ще три в партнерстві, 10 співробітників та офіс-склад площею 80 метрів, забитий іграшками до стелі.

ВІЙНА
Ми панікували як дві миші-панікерки. Увесь лютий. 22-го лютого у мене – день народження. І тато з братом подарували мені подорож на Буковель. Ще 17-го я казала: "Куди, куди я поїду? Ви з глузду з'їхали". А потім ми раз – і заспокоїлися. Ну тому що ЦЬОГО НЕ МОЖЕ БУТИ.

І я поїхала. І Настя поїхала - на три дні до Барселони, зі старшою донькою.

Ми фактично ніколи, ніколи не ходимо у відпустку разом. Але всього три дні, там все під контролем, туди-назад – і працювати далі. А наша єдина заступниця поїхала з дітьми до Києва на вихідні та затрималася за сімейними обставинами.
У підсумку у ранку 24-го ми всі були чортзна де. Я в Микуличині, Настя – у Барселоні, Аліна – у Києві. Аня – на Північній Салтівці. Влад та Віра – на Олексіївці. Віддалені співробітники – хто де.

А всі наші 60 000 іграшок і все інше - порцеляна, келихи, одяг 50-х, книги, брошки, латунь, вази – стояло самотньо в офісі на Зойфера, залишеному в середу як завжди: чашка, яку хтось не помив, капці, печиво на кухні, квіти на підвіконні.

Усі маркування ящиків, тривожні валізи із золотою колекцією, плани евакуації – усе це було зруйновано.

Перші кілька діб – це був затяжний кошмар у тумані. Я була в Карпатах, діти, тварини, батьки – усі в Харкові. У Насті в місті залишився дворічний син. Я їхала назад на потягах, які затримувалися та стояли в полях без світла, під новини, кожну секунду нові, із відчуттям жаху, що не встигну, і в місто зайдуть.

Не зайшли)
Я виїхала з родиною на дачу у передмісті. Насті допомогли вивезти сина до Німеччини, і вона поки що залишилася там.

Після того, як ми з дітьми опинилися разом, усі доїхали до дачі, там вдалося запустити опалення та знайти продукти, паніка відступила, і включився режим виживання.

Усі українські магазини майданчик перевів у режим канікул. Як працюватиме пошта, було не зрозуміло. Чи можна буде повернутися до Харкова, було не ясно.
Ми написали всім клієнтам із відкритими замовленнями, пояснили ситуацію, запропонували повернути гроші. Ніхто не погодився: усі сказали, що чекатимуть і віритимуть, що ми зможемо надіслати замовлення.
Слава «Новій Пошті»: вони неймовірні і вже першого тижня змогли налагодити роботу. Я дізналася, що відкрилося відділення за 17 км від нашої дачі. Тоді стало зрозуміло, що ми працюватимемо хоч якось.


Приблизно через 10 днів після початку війни я вперше поїхала до міста. Наш офіс, на щастя, у центрі. Треба було забрати бодай щось і вивезти на дачу. Завантажила продуктів для сусідів, кинула прохання про допомогу в домовий чат – і люди, із якими ми особливо й не бачилися раніше, прийшли та допомогли закидати у машину все: замовлення, упаковку, щось, що легко довезти. Машину завантажили під дах. А в офісі навіть непомітно було, що щось забрали)
Я зробила чотири такі виїзди. Забрала частину товарів трьох магазинів, комп'ютер, принтер. Змогла надіслати перші замовлення.

Зробили маленький склад на веранді. Уся родина допомагала обробляти і пакувати замовлення - особливо моя 84-річна бабуся. Дівчата-волонтери з Полтави нашили для нас сотню прапорців, і я стала вкладати їх у кожен пакунок разом із маленькою запискою зі словами подяки за підтримку. І датою: 5 березня 2022 року, Харківська область, Україна.

Ми виплатили всім зарплатню за лютий. Потім – допомогу в березні. Двоє співробітників залишилися в місті і продовжували працювати – спочатку дистанційно, із травня потроху в офісі. Усі, хто працював віддалено, також продовжили це робити.

Настя купує гарні штуки на барахолках Німеччини та відправляє їх звідти.
ВОЛОНТЕРСТВО
На третій день війни спало на думку зробити цифрові товари для донатів. Я намалювала жовто-синє серце, поставила його картинкою на товар за 5 доларів. Написала в оголошенні, що всі гроші з цього лістингу ми передамо ЗСУ та волонтерам. І його купили. Раз, два, десять.

Друзі із США попросили зробити їм такий товар на 500 доларів, щоб вони змогли передати нам гроші. Я зробила, а наступної хвилини його купили незнайомі мені люди. За першу добу ми зібрали понад 2000.

Ми думали, що назбираємо небагато, передамо все ЗСУ, а там уже й перемога…



Зараз липень. За весь час ми сумарно зібрали понад 3 000 000 гривень
До товарів із сердечками ми згодом додали дитячі малюнки, футболки та сувенірку. Щодня 100 днів поспіль я писала щоденник і публікувала його в Instagram та на сторінці магазину. Наразі ми перейшли на щотижневі звіти.

Наші клієнти в Японії робили виставку "100 днів війни" з нашими фотографіями та текстами.
Зібрані гроші спочатку хаотично передавалися на різні потреби – щось закуповувалося, комусь донатили. Потім почали возити ліки, яких не було у Харкові, – спочатку для знайомих та сусідів. Команда друзів закуповувала їх у Полтаві та Кременчуці, попутками передавали до Харкова, там волонтери машинами розвозили за адресами.

Із квітня люди почали просити їжу. На той час я вже щотижня їздила в місто, і там з'явилося достатньо продуктів у маркетах. Встановилася щотижнева закупівля, фасування та розвантаження в офісі.
За тиждень ми в середньому розвозимо продукти та ліки на 40-50 адрес
Самотні, інваліди, мами з дітьми, люди, які годують купу залишених їм тварин, просто люди, які у безвихідній ситуації та яким скрізь відмовляють.

Ми возимо, телефони наші йдуть по руках, заявок стає дедалі більше. А грошей – дедалі менше.

На сьогодні сформована та відпрацьована система прийому запитів (із сортуванням на вході; ми змушені відсікати мисливців за гуманітаркою, тих, кому не критично потрібно, тощо, але критичних запитів, як і раніше, дуже багато), базовий продуктовий набір, закупівля ліків фармацевтом, є три машини доставки.


Окремим пунктом ішла допомога військовим.

За весь час ми купили та передали десятки бронежилетів, шоломів, різної амуніції на сотні тисяч гривень. Купили та пригнали вже два пікапи.

Аптечки, турнікети, ліки – не рахували. І тут запити теж не закінчуються, а гроші закінчуються дуже швидко.


У липні ми зіткнулися з тим, що потік донатів вичерпується. На останнє завантаження вперше збирали гроші у Facebook. Зібрали. Доставили. Але що робити далі – поки не ясно.

Намагаємось стукати у фонди, але цей процес ускладнився скрізь. Тим не менше, ми працюватимемо далі, поки буде хоча б найменша нагода.
На сьогодні наше завдання – максимально відновити роботу магазину, щоб до сезону він знову почав повноцінно заробляти, а ми могли частину заробітку продовжувати передавати на волонтерські потреби.

Паралельно шукаємо тих, хто зможе нам допомагати, щоб ми могли допомагати іншим.



Офіс був і залишається у Харкові. Сподіваюся, і залишиться
Віримо у ЗСУ та Україну.
Працюємо на перемогу
Реквізити, якщо ви хочете допомогти:

PayPal: Grannysboxetsy@gmail.com
Приват: 5363542013179834, Волкова Марія Вікторівна