Одним з найбільш нагальних викликів для Харкова наразі є підготовка до нового опалювального сезону. Про це сьогодні, 16 травня,сказав мер Харкова Ігор Терехов під час зустрічі з головою представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Алессією Скіавон.

Терехов зазначив, що населення Харкова нині перевищує 1,3 мільйона осіб і продовжує зростати через прибуття евакуйованих з регіону, саме тому забезпечення належного опалення, водопостачання та енергозабезпечення є критично важливим завданням для проходження зими у відносно нормальних умовах.

Починаючи з березня 2023 року, російські війська посилили ракетні удари по енергетичній інфраструктурі Харкова та Харківської області. Внаслідок цих атак регіон зазнав масштабного блекауту, що змусило владу ввести графіки віялових відключень електроенергії. Мер Харкова Ігор Терехов заявляв, що обстріли практично знищили енергетичну систему міста. Крім того, удари по енергетичних об'єктах завдали серйозної шкоди системі централізованого опалення, що ускладнило підготовку до опалювального сезону. Масовані атаки окупантів на критичну інфраструктуру поставили під загрозу стабільне енергопостачання та опалення Харкова та населених пунктів області.

Крім того, на зустрічі обговорили питання подальшої співпраці у сферах допомоги внутрішньо переміщеним особам.

За офіційними даними, у Харкові станом на 1 травня 2024 року проживає 197,7 тис. переселенців. Але Терехов підкреслив, що за оцінками міськради реальна їх кількість — мінімум пів мільйона. З 10 травня з Харківської області, через наступ РФ, евакуювали більше 8 тисяч людей.

Скіавон запевнила, що представництво МОМ готове продовжувати роботу в місті та долучатися до реалізації найбільш нагальних проєктів з відбудови.

"Ми не припинимо нашої підтримки Харкова", - наголосила  головою представництва МОМ.