На сайті Харківської міськради з'явилася петиція, якою пропонується перейменувати сквер "Дружби з Росією" на сквер Тепловиків (на честь працівників КП "Харківські теплові мережі"). Проголосувати за петицію можна тут.

Цей сквер було відкрито 2003 року на перетині пр. Московського (зараз пр. Героїв Харкова) і вул. Доброхотова (зараз вул. Мефодіївська), і він отримав назву на честь дружніх відносин України та РФ.

"Однак 24 лютого 2022 року вся Україна, а особливо Харків відчули так звану "дружбу" із сусідньою державою. Уже понад рік наше місто потерпає від постійних обстрілів російських військових. Ракети, бомби, окупація частини території нашої держави, катування та вбивства мирних людей, зруйнована інфраструктура - така ціна дружби з Росією!" - йдеться в тексті петиції.

Автор зазначає, що незважаючи на постійні ворожі обстріли та руйнування інфраструктури, КП "Харківські теплові мережі" продовжувало працювати, забезпечуючи містян гарячою водою та теплом. Завдяки цьому харків'яни нормально пережили кінець зими 2022 року та зиму 2022/2023 років, і "для всіх харків'ян тепловики - справжні герої".

Працівники ХТМ, в свою чергу, нагадали: цієї зими вони встановили своєрідний рекорд - вісім разів перезапустили систему опалення Харкова, а також під ракетними атаками встигли не лише відновити 20 кілометрів пошкоджених мереж, а ще й замінити 200 кілометрів старих магістралей.

Наразі Харків, як і всі міста країни, позбувається назв вулиць, парків тощо, пов'язаних із РФ. Ще одна петиція на сайті міськради пропонує прибрати з Харкова пам'ятник російсько-українській дружбі, який встановлений біля Харківського мосту. Обидві петиції досить активно набирають голоси (за перейменування скверу - 1166 голосів за 4 дні, за знесення пам'ятника - 681 голос за 30 днів). Щоб петицію розглянула міськрада, вона має набрати 5000 голосів за 90 днів.