Із 27 грудня в Україні в межах програми "єВідновлення" стартувала виплата компенсацій людям, чиє житло виявилося зруйнованим через війну. Про це повідомив віцепрем'єр-міністр із відновлення України - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Тепер усі, хто отримав сертифікат на житло, може забронювати гроші для купівлі будинку або квартири. За словами міністра, це необхідно, щоб система знала, що людина планує купити житло.

Протягом 5 робочих днів у застосунку "Дія" прийде підтвердження, що кошти заброньовані. Потім протягом 30 днів потрібно оформити угоду купівлі-продажу житла. Якщо не встигнути за цей час - заявку доведеться подавати повторно.

Олександр Кубраков зазначив, що до укладення угоди про придбання житла за сертифікатом потрібно припинити право власності на зруйновану нерухомість. Це можна зробити в нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора, або в ЦНАПі.

Для цього знадобляться:

  • заява,
  • документ, що засвідчує право власності,
  • технічний звіт про повне знищення майна, що видається комісія органів місцевого самоврядування.

Крім того, команда Міністерства відновлення створила спеціальний сайт, на якому можна знайти відповіді на найпоширеніші запитання, оновлення програми або дати свій зворотний зв'язок.

Міністр додав, що житло можна купити будь-яке - як на первинному, так і на вторинному ринках у будь-якому регіоні країни, незалежно від того, де розташована зруйнована нерухомість. Якщо вартість обраної нерухомості вища, ніж сертифіката, різницю можна доплатити зі своїх грошей. Крім того, можна об'єднати кілька сертифікатів. Якщо вартість нерухомості виявиться меншою, ніж номінал сертифіката, - різницю власник зможе отримати після ухвалення процедури стягнення репарацій з РФ.

Сьогодні в Україні сформовано 1636 сертифікатів на суму понад 3 млрд гривень. У Харківській області комісії сформували 433 сертифікати на 629 млн гривень.

Поки що на цьому етапі на сертифікат можна тільки купити квартиру або будинок. Планується, що на початку 2024 року ті, хто хоче збудувати новий будинок самостійно, матимуть можливість на сертифікат купити будматеріали та замовити роботи.

Як отримати компенсацію за зруйноване житло:

  • оформити заявку в "Дії";
  • комісія органу місцевого самоврядування розгляне заяву та визначить суму компенсації;
  • кожен власник зруйнованого житла отримає сертифікат у "Дії", в якому буде вказана сума компенсації.

thumb-news-Document-900x600-5a21