На Куп'янсько-Лиманському напрямку у РФ є тактичні просування по горизонталі від Сватового до Борової. Про це в ефірі Еспресо розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

За словами експерта, йдеться про окремі тактичні просування, на плацдармі на правому березі річки Жеребець, навколо Кармазинівки Луганської області. Росіяни рухаються до Новоєгорівки, звідки до кордону з Харківською областю - близько півтора кілометра.

Згурець додав, що це просування є незначним, адже відбувається в низині, а далі є висоти, які утримуються ЗСУ.

Наразі вживаються заходи, щоб не допустити подальшого просування росіян на тій ділянці. На думку експерта, цими діями РФ хоче відволікти наші резерви з-під Бахмута і з півдня, але Згурець висловив думку, що цього не станеться.

Перше прикордонне село в Харківській області по лінії від Кармазинівки та Новоєгорівки - це Чернещина Борівської громади. Від самої Чернещини до Борової - трохи більше 20 кілометрів. Як розповів "Суспільному" голова Борівської громади Олександр Тертишний, примусової евакуації із сіл, що межують із Луганщиною, поки що немає, але всі охочі можуть виїхати.

Там залишилося не так багато людей. Так, у Чернещині залишається 50 осіб із 400. Це ті люди, які не хочуть їхати, дітей у цьому селі немає. У Новосергіївському, за словами Тертишного, залишається п'ять осіб, їхати вони не хочуть. У селі Копанки виїжджають майже всі.

"Це непросте питання, коли в людей там худоба, господарство, вони там у льохи залізли і не хочуть їхати", - додав Тертишний.

Як зазначив учора, 25 липня, голова ХОВА Олег Синєгубов, у Харківській області розширилася сіра зона, але росіяни не захопили нової території. Кількість окупованих сіл на Харківщині не збільшилася.