Безпілотник Sirko, який розробили харківські інженери, запустили в серійне виробництво. Про це Укрінформу розповів голова наглядової ради ТОВ "Науково-виробнича компанія Skyassist" Ігор Криничко.

За його словами, вдалося налагодити зв'язки з виробниками потрібних комплектуючих - не лише китайськими, а й з ізраїльськими, канадськими, тайванськими та з інших країн.

Близько тижня тому комісія від Міноборони України ухвалила рішення про використання "Сірка" у військах. Поки що про державну закупівлю не йдеться, комплекси закуповують для військових за волонтерські кошти.

Криничко додав, що за кілька тижнів інженери представлять другу модель харківського безпілотника - Sirko 2.

Дрон названий на честь легендарного козацького полководця, який, за однією з версій, народився в Мерефі, на території нинішньої Харківської області. "Сірко" здатний фіксувати камерою місцевість протягом півтори години, а матеріал, з якого зроблено дрон - "радіопрозорий", тобто його майже неможливо побачити в радіозоні.

За словами Ігоря Криничка, хороші відгуки про дрон вони отримують із Куп'янського напрямку, з Херсонщини, Миколаївської області.

Протягом червня для військових відвантажили майже сотню таких безпілотників. При цьому потужності компанії дозволяють робити 800-1000 на місяць. Наразі триває робота і над ударною версією безпілотника.