Будинок у самому центрі Харкова на проспекті Незалежності, по якому РФ 2 січня вдарила ракетою, консервують. Про це пише “Суспільне”.

У будинку розбита третина покрівлі та фасад. Усі вхідні та міжкімнатні двері в першому під’їзді винесло ударною хвилею. Також вибиті близько 300 вікон, з’явилася велика тріщина на фасаді.

Консервувати будинок почали 15 січня. Майстер комунального підприємства "Харківспецбуд" Валерій Лях розказав, що ракета пошкодила 600 квадратних метрів даху.

Зараз дах накривають, щоб будинок не заливало. На ньому була шиферна покрівля, потім встановлять металеву. Коли буде готова проектна документація - можливо, конструкцію даху замінять на більш сучасну. Елементам будинку - майже 100 років. 

"Можливо, дах зробимо з якимось дизайном для цієї будівлі, тому що вона є частиною історії Харкова", - каже Лях.

Майстер комунального підприємства "Харківспецбуд" Кирило Раєвський пояснює, що будинок є пам’яткою архітектури. Тому провести відбудову без затвердження архітекторів та Міністерства культури - неможливо.

За його словами, тріщина на фасаді не може спричинити обвал будинку, але проживати там не можна: немає світла, води та газу.

Зараз усі вікна вже закрили. Пошкоджену частину будівлі накривають тентом і відновлюють опору даху. Коли почнуть ремонт і скільки він триватиме, спеціалісти поки сказати не можуть. 

У квартирі місцевого жителя Олександра Місяка вибухова хвиля зруйнувала вхідні двері, стіни та стелю. Розбиті три кімнати й кухня. Поки він забрав речі з квартири й з дружиною переїхав у квартиру доньки. Олександр Місяк планує отримати компенсацію за програмою "єВідновлення".

"По "єВідновленню" вийде від 200 до 350 тисяч гривень. Але це комісія встановить, яка саме сума має бути. І тоді вже будемо ремонтувати, вікна вставляти. Ми вже подали заявку на компенсацію, її розглядають. Суму збитків підрахувати важко, тому що ремонт робили своїми руками. А зараз ціни дуже виросли. Наше авто знищене внаслідок удару, відшкодування за нього не буде", - розказав мешканець будинку.