Коригувальника ударів по Харкову затримали "на гарячому" під час дорозвідки місць прильотів. Про це повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула.

За даними прокуратури, харків'янин - співробітник фармкомпанії - фотографував і знімав на відео об'єкти критичної інфраструктури та оборонно-промислового комплексу в Харкові, а також військові об'єкти міста та області, після чого надсилав "наставникові" з РФ. Для зв'язку з росіянином він використовував сім-картки російських мобільних операторів.

За завданням куратора акцент було зроблено саме на Харкові та його передмісті. Чоловік заздалегідь розробляв свій маршрут. Щоб не викликати підозр, він постійно їздив на різних автомобілях, які просив у своїх знайомих.

Після цього харків'янин робив скріншоти зі свого мобільного телефону з відкритою картою, де було вказано, яку територію він проїхав. Від відзначав українські блокпости, бліндажі, окопи та інші військові об'єкти.

За виконання завдань отримував гроші на криптогаманець.

Розвіддані потрібні були РФ для підготовки нових і коригування повторних ударів ракетами та дронами.

Як зазначили в СБУ, у ФСБ харків'янина завербували в березні 2023 року. У поле зору російських спецслужб він потрапив, публікуючи в телеграм-каналах антиукраїнські повідомлення. 

Затримали коригувальника "на гарячому", під час чергового "рейду". Чоловікові повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою, і йому загрожує довічне ув'язнення.

Діяльність навідників призводить до масових людських жертв. Унаслідок ракетного удару по селу Гроза на Куп'янщині загинули 59 осіб. За даними СБУ, удар було завдано за наводкою. Встановлено особи двох підозрюваних у наведенні російської ракети. Це колишні місцеві жителі - 30-річний Володимир Мамон і його молодший брат 23-річний Дмитро Мамон, які під час окупації перейшли на бік РФ, а після звільнення Куп'янського району втекли до Росії.