Прокуратура через суд домоглася розірвання концесійного договору щодо "ТЕЦ-2 Есхар".

Концесія - це договір, який держава укладає з приватним підприємцем або іноземною фірмою на експлуатацію промислових підприємств, земельних угідь, транспортних шляхів на певний термін. При цьому майно залишається в держвласності, а приватне підприємство експлуатує об'єкт, отримує прибуток, виплачує податки і збори.

У квітні 2012 року між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України і ТОВ було укладено договір про передачу в концесію державного підприємства "ТЕЦ-2 Есхар" строком на 49 років.

Прокуратура встановила, що ТОВ-концесіонер допустило численні порушення умов договору. Зокрема, не виконано зобов'язання щодо своєчасної оплати концесійних платежів і страхування об'єкта, також підприємство не забезпечувалося вугіллям. 

У концесіонера утворився борг за природний газ перед "Нафтогаз Трейдинг" на суму понад 126 млн грн, перед "Харківгазом" за розподіл природного газу на суму понад 40 млн грн, а також борг із зарплати перед працівниками підприємства.

"У результаті було зірвано опалювальний сезон 2022-2023 років у смт Есхар Чугуївського району з населенням понад 5 тис. осіб", - заявили в прокуратурі.

Наразі триває строк, протягом якого відповідач може оскаржити рішення суду.

"ТЕЦ-2 "Есхар" побудували ще в 1930 році. Наразі її потужність становить близько 100 МВт. У 2012-му підприємство передали в концесію. Потім ТЕЦ-2 опинилася під котролем Павла Фукса - великого підприємця родом із Харкова. У 2019-му році Фукс в інтерв'ю "Економічній правді" повідомив, що придбав ТЕЦ в іншого підприємця і політика - Юлія Йоффе.

У 2023 році пресслужба Павла Фукса повідомила KHARKIV Today, що підприємець уже не має стосунку до ТЕЦ-2. У Фукса також заявляли, що жодного бізнесу на території Харківської області у нього немає.