Протягом останнього тижня росіяни просунулися в Харківській області максимум на 10 км і до основної лінії оборони не дійшли. На деяких напрямках армія РФ не просунулася зовсім. Про це заявив президент України Володимир Зеленський сьогодні, 17 травня, на зустрічі з журналістами, пише "Українська правда". За словами президента, Силам оборони України вдалося стабілізувати ситуацію з наступом російських військ на півночі Харківської області.

Зеленський наголосив, що головною ціллю ворога є Вовчанськ. Також РФ хоче захопити зону в 10 кілометрів.

Генштаб учор ввечері повідомляв, що РФ продовжує спроби прорвати оборону в районі Вовчанська. Уже кілька днів у місті чутно стрілецькі бої.

Говорячи про фортифікації на півночі Харківської області, президент пояснив, що оборонні укріплення складаються з кількох ліній. Перші дві лінії споруджують безпосередньо військові в зоні бойових дій під вогнем противника. Натомість третя, найпотужніша лінія оборони, була збудована зусиллями місцевої влади на більшій відстані від лінії вогню. Вона є найміцнішою не тому, що цивільні краще фортифікують позиції, а через її розташування далі від районів обстрілів та падіння снарядів. Президент наголосив, що до цієї лінії оборони росіяни не дійшли: вони дійшли лише до першої.

Зеленський також повідомив, що на Харківщині зараз діють "дуже потужні бригади": кілька напрямків було посилилено окремими батальйонами, які забрали з резерву та з інших напрямків.

Після початку наступу на Харківщині у соцмережах почала з‛являтися інформація, що на кордоні відсутня перша лінії оборони та мінні поля. Влада ці звинувачення відкинула.