Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) повідомили, що темп наступу російських військ на півночі Харківської області продовжує знижуватися.

У зведенні за 15 травня йдеться, що з початку наступу в Харківській області російським військам вдалося захопити деякі прикордонні території, які, за даними української влади, були менш захищені. Максимальне просування російських військ углиб Харківської області на окремих ділянках не перевищує 8 км.

Посилаючись на дані геолокації, в ISW повідомили, що російські війська просунулися на схід від Глибокого (на північ від Липців) і вздовж східного берега Трав'янського водосховища.

"Український військовий оглядач Костянтин Машовець заявив, що російські підрозділи 18-ї мотострілецької дивізії (11-й армійський корпус Ленінградського військового округу) захопили Лук'янці 13 березня і що українські війська нещодавно витіснили російські війська із Зеленого (на північний схід від Липців). Голова військової адміністрації села Липці Сергій Криветченко заявив, що російські війська увійшли в Лук'янці. Український Генеральний штаб повідомив, що українські війська відбили напад російських військ між Борисівкою (на північний схід від Липців) і Нескучним (на північний схід від Липців)", - повідомляє ISW.

Триває російський наступ у районі Вовчанська. Геолоковані кадри показали, що війська РФ просунулися в північній частині Стариці. Протягом доби бої тривали на північних околицях Вовчанська.

У Генштабі ЗСУ повідомляли, що українські військові 15 травня відбивали атаки військ РФ у районі Слобожанського, Вовчанська, Стариці та Липців. Ситуацію вдалося частково стабілізувати, триває зачистка північно-західних околиць Вовчанська. 

У ISW знову підтвердили свій попередній висновок: росіяни віддають пріоритет створенню "буферної зони", а не глибокому проникненню в Харківську область.

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко висловив думку, що російські війська намагатимуться взяти Харків у півкільце - із заходу, півночі та сходу. За оцінкою експерта, безпосередньо бойові дії веде російське угруповання з близько 20 тисяч солдатів. Решта перебувають на території Курської та Бєлгородської областей. Сумарно з тими, хто вже залучений до боїв, кількісний склад російського угруповання може сягати 40 тисяч.