У Липцях, поряд із якими тривають активні бойові дії, під цілодобовими обстрілами залишається 80 осіб. Про це розповів заступник голови Липецької СВА Сергій Криветченко, пише "Gromada Group".

Липецька громада розташована на північ від Харкова. Вона складається з 17 населених пунктів. До війни в громаді проживало близько 13,5 тис. осіб. Уперше громаду окупували в лютому 2022 року, її було звільнено у вересні того самого року. Під час наступу, який почався з 10 травня 2024 року, російські війська окупували 6 сіл біля Липців. На момент повторної окупації в цих селах мешкали менше ніж 150 осіб.

За словами Криветченка, у селах громади, які контролюються ЗСУ, перебувають 142 особи. Евакуація можлива лише з таких сіл:

  • Липці, у селі ще перебувають 80 осіб;
  • Веселе, у ньому 25 людей;
  • Слобожанське — 36 мешканців;
  • Борщова — 1 жінка. Її разом з усіма іншими односельцями вже вивозили до місця тимчасового перебування, але наступного дня вона  вранці пішки зайшла до Борщової, сьогодні від неї знову надійшов дзвінок з проханням про чергову евакуацію.

Як повідомив начальник Липецької СВА Олексій Слабченко, загалом у громаді залишається 310 людей.

Серед цих людей 150 – ті, хто перебувє у населених пунктах прикордоння, і ми, на жаль, не можемо їм допомогти, хоча і є заявки про евакуацію, - сказав Слабченко, пише "Слобідський край". 

Евакуюють людей та тварин із громади поліція, ДСНС та волонтери на спецтранспорті. Людей розміщують у місцях тимчасового перебування: там їх забезпечують матеріальною допомогою, продуктами харчування, предметами гігієни, речами першої необхідності.

За даними очільника ХОВА Олега Синєгубова, з 10 травня всього евакуйовано 8779 люди, з Харківського району - 3834 місцевих жителя.

Криветченко повідомив, що РФ обстрілює громаду цілодобово. У Липцях палають пожежі, є серйозні руйнування у центрі села, зокрема у районах вулиць Пушкінська, Садова, Миколаївська, провулків Горянський, Новогорянський, Ветеринарний. Зафіксовані нові удари по закладах освіти, приміщеннях лікарні, повністю зруйнована будівля пошти. Значна кількість прильотів і в інших селах громади.

За словами начальник Липецької СВА, ситуація міняється кожну хвилину. Учора були дуже інтенсивні обстріли Слобожанського та Липців, сьогоднішня ніч пройшла більш-менш спокійно, інтенсивність обстрілів трішки знизилася. На зараз обстріли продовжуються.