Мета РФ - взяти Харків у напівоточення. Про це заявив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, пише "РБК-Україна".

Російські війська почали наступ на півночі Харківської області 10 травня. Найбільш активні бої ведуться на Вовчанському та Липецькому напрямках.

За оцінкою експерта, безпосередньо бойові дії веде російське угруповання з близько 20 тисяч солдатів. Решта перебувають на території Курської та Бєлгородської областей. Сумарно з тими, хто вже залучений до боїв, їх може бути до 40 тисяч.

Мусієнко вважає, що РФ організувала повноцінний наступ. Але стратегічна мета росіян - не бої за Харків або захоплення міста, а напівоточення з півночі, сходу і заходу. На це вказує логіка напрямків російських атак.

Наразі бої йдуть безпосередньо біля Вовчанська. За даними експерта, фіксувалася деяка російська присутність у місті, але ЗСУ їх вибили. 

"Шанси зупинити і не дати зайти у Вовчанськ, безумовно, є. Якщо це не вдасться, вони розвиватимуть наступ у напрямку Білого Колодязя на південь від Вовчанська", - каже Мусієнко.

Також експерт вважає, що є ризики просування росіян до Липців у бік Харкова. Якщо це станеться, то до північних і північно-східних околиць Харкова зможе діставати ствольна артилерія. 

Мусієнко вбачає в діях РФ спроби створити для українського командування дилему з приводу того, що захищати насамперед і де діяти: чи продовжувати оборонні операції в Донецькій області та перекидати туди додаткові сили, чи перекидати їх у Харківську область.

Судячи з характеру того, що відбувається, вважає експерт, росіяни готують наступи на інших напрямках у Харківській області, зокрема, на Козачу Лопань, а також на Велику Писарівку Сумської області з Грайворона.

Давати прогнози експерту важко: все залежатиме від того, як швидко підійдуть українські підкріплення, скільки зброї буде задіяно, як швидко ЗСУ отримуватимуть допомогу.

"Якщо весь цей комплекс заходів буде вжито, думаю, окупантам не дадуть просунутися далі ніж на 1-2 км. Якщо ні, доведеться відходити на лінії оборони по Харкову. Вони досить міцні і зможуть стримувати ворога дуже довго", - вважає експерт.

Також експерт вважає, що сил і засобів реалізувати план напівоточення Харкова у росіян не вистачить. На його думку, ЗСУ перекинуть підкріплення і зупинять вороже просування.