На півночі Харківської області наступає понад 30 тисяч російських солдатів. Про це повідомив секретар РНБО Олександр Литвиненко в коментарі Le Figaro.

Загалом, за його даними, РФ зосередила на цій ділянці близько 50 тисяч солдатів. 

"Українські військові готові до відбиття і ведуть важкі бої. Але росіян дуже багато", - заявив чиновник.

Водночас секретар РНБО вважає, що самому Харкову поки що нічого не загрожує, українська армія готова до відбиття атак.

Наступ на півночі Харківської області війська РФ почали 10 травня. Атаки ведуться за кількома напрямками, але найбільш гарячою точкою станом на 14 травня є Вовчанськ. 

За оцінкою голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, у Вовчанську - важка ситуація: на півночі міста тривають вуличні стрілецькі бої. Росіяни намагаються використовувати різні тактики, взяти місто в напівоточення або оточення.

Аналітики вважають, що метою російського командування є відволікання частин ЗСУ з інших ділянок спільного україно-російського фронту, зокрема, з Донецької області. Але якщо росіяни побачать можливості для просування вперед, то теж можуть підтягнути військових з інших позицій. 

В американському аналітичному центрі "Інститут з вивчення війни" (ISW) вважають, що якщо росіяни вийдуть на рубежі села Липці, це дасть їм змогу підвести артилерію для регулярних обстрілів Харкова, як це було 2022 року.

Але загалом, на думку заступника директора Інституту стратегічних і оборонних досліджень у Франції Тібо Фуйє, наступ на півночі Харківської області не матиме великого впливу на повномасштабну війну. Бойові дії перебувають у тактичному глухому куті.