Харків втратить податок на доходи військових. Верховна Рада сьогодні, 8 листопада, у другому читанні підтримала проєкт закону, згідно з яким цей податок із 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому буде завершено воєнний стан, зараховуватиметься до державного бюджету. Раніше податок ішов до місцевих бюджетів.

Мер Харкова Ігор Терехов говорив, що в разі ухвалення такого закону місто втратить 22% дохідної частини бюджету, або 3,4 млрд грн. у 2024-му році.

В останні два роки бюджет Харкова ухвалювали з такою дохідною частиною:

  • у 2022 році - 19,3 млрд грн., з яких прибутковий податок - 9,4 млрд грн.;
  • у 2023 році - 16,1 млрд грн, з яких прибутковий податок - 9,6 млрд грн.

Терехов бачить два виходи для міста.

По-перше, доведеться економити. Мер наголосив, що ця економія не торкнеться освітнього або медичного секторів: не буде скорочено жодного вчителя, лікаря або працівника дитсадка. Також під скорочення не підпадуть працівники служб соціального захисту, бо на них велике навантаження. Але на 25% планується скоротити апарат чиновників, які не задіяні в прямому забезпеченні життєдіяльності міста.

По-друге, місто розраховує отримати субвенції з держбюджету, і домовленості про це вже є. Ці гроші будуть використані на відновлення, насамперед - Північної Салтівки.

З 1 жовтня до 31 грудня 2023 року "військовий ПДФО", який із місцевих бюджетів перенаправили до державного, розподілять у пропорції 50% на 50% між:

  • ДСЗІ - Державною системою захисту інформації, гроші підуть на закупівлю дронів (13 млрд грн);
  • Міноборони, гроші підуть на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, "військовий" ПДФО розподілятимуть у таких пропорціях:

  • 45% - ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн)
  • 45% - Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів і зброї (43+ млрд грн)
  • 10% - розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

"Звичайний" податок на доходи фізосіб залишається в громадах в обсязі 64%.

Влада обіцяє, що 2024 року всі громади дотягуватимуться до рівня доходів 2021 року дотаціями.