У Харкові хочуть ліквідувати ще один виш - Національний університет цивільного захисту, рішення про це приймає міністерство внутрішніх справ. Про це сьогодні, 6 березня, розповів очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов, пише "Думка".

Це єдиний у системі держави заклад освіти, де готують фахівців за всіма спеціальностями та освітніми програмами для цивільного захисту України та інших країн.

За словами Синєгубова, рішення про ліквідацію вишу ухвалює профільне міністерство, тому він коментувати це не може. Він підкреслив, що зараз у області, де будують фортифікаційні споруди, працюють вибухотехніки і групи для розмінування, направлені з Києва. Це більше 30 груп, "і це не означає, що вони всі мали закінчувати вищий навчальний заклад у Харкові".

Синєгубов наголосив, що основне питання, яке його турбує - це працевлаштування людей з НУЦЗУ. 

Як розповіли виданню "Думка" в НУЦЗУ у лютому в виші, наразі всі студенти й викладачі переведені в Черкаси. Новий набір до закладу освіти відтепер здійснюватиметься не за всіма спеціальностями, зокрема, готувати піротехніків та екстремальних психологів тепер буде лише Львівський державний університет безпеки життєдіяльності.

Заснування НУЦЗУ почалося з пожежно-технічних курсів, згодом заклад освіти отримав статус технікуму, а у 2009-му став університетом. Там готували спеціалістів п’ятьох напрямів:

  • цивільного захисту;
  • оперативно-рятувальних сил;
  • соціально-психологічний;
  • пожежної безпеки;
  • техногенно-екологічної безпеки.

У цьому році Українську інженерно-педагогічну академію приєднали до Харківського національного університету імені Каразіна. Також до ХНУ хотіли приєднати Харківський національний педагогічний університет імені Сковороди, але  МОН дало можливість й надалі працювати вишу автономно. На рішення вплинула профільність університету та показник працевлаштування випускників.