Опалювальний сезон у Лозовій - під загрозою зриву через борги тепловиків і жителів. Фінансовий стан комунального підприємства "Теплоенерго" - критичний, повідомив директор КП Сергій Малишев. Працівників перевели на чотириденний робочий тиждень. 

Борг "Теплоенерго" за газ перед НАК "Нафтогаз" становить 150 млн грн. "Нафтогаз" подав на "Теплоенерго" судовий позов на відшкодування понад 60 млн грн. і нараховує понад 30 млн грн санкцій. 

Через борги місто може не отримати газ, що призведе до зриву опалювального сезону.

Одна з головних причин утворення боргу - різниця між тарифами та вартістю послуг. Опалення коштує значно дорожче. Різниця між фактичними та обґрунтованими тарифами, повідомили на підприємстві, до кінця третього кварталу становитиме близько 120 млн грн.

Зобов'язання з відшкодування цих витрат на себе взяла держава. Однак компенсації теплопостачальному підприємству не надходять, заявив Сергій Малишев. Підвищувати тарифи на опалення в умовах воєнного часу забороняється.

Шляхи виходу зі складної ситуації цього тижня спробують знайти місцеві депутати на сесії Лозівської міськради.

Паралельно з цим Сергій Малишев повідомив, що технічно підприємство "Теплоенерго" готове до нового сезону майже на 90%. Ремонт обладнання, де такий необхідний, завершать до кінця вересня. На початку жовтня вже розпочнуть гідравлічні випробування.

Усі 17 котелень забезпечили генераторами. Накопичуються запаси пального. Опалювальний сезон стартує залежно від температури повітря. Його розпочнуть, коли середньодобова температура повітря три дні поспіль буде нижчою за +8 градусів. Першими вмикатимуть лікарні. Потім підключать житло. Навчальні заклади не працюють у режимі офлайн, але опалення подаватиметься в будівлі, щоб зберегти техніку та обладнання.

У разі непередбачених ситуацій для опалення 1, 6 і 9 мікрорайонів міста підключать резервну котельню.  

Сергій Малишев подякував жителям, які в минулому опалювальному сезоні, незважаючи на всі труднощі, знаходили можливість платити за тепло. Від своєчасної оплати залежить заробітна плата працівників, розрахунки за газ та його транспортування.