Мешканці Козачої Лопані через обстріли по пів дня проводять у підвалах. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Козача Лопань розташована на півночі від Харкова за два кілометри від україно-російського кордону. До війни тут проживали близько 5 тис. осіб, зараз - менше ніж 2 тисячі. Здебільшого це люди похилого віку, які відмовляються евакуюватися із селища. На початку повномасштабного вторгнення селище було окуповане російськими військами. 11 вересня 2022 року ЗСУ звільнили населений пункт. Тривалий час селище обстрілюють з російської території.

Росіяни спостерігають за селищем із безпілотників і відкривають вогонь, коли бачать скупчення людей. До села дістають і танки, і міномети, і артилерія. Обстріл може початися будь-якої миті, кажуть місцеві жителі. Нещодавно посеред вулиці загинув 33-річний чоловік, продавець м'ясного магазину. Керівник інформаційного відділу Дергачівської військової адміністрації Олександр Кулик розповів, що того дня селище обстрілювали з танка. Продавець вийшов із магазину, щоб сховатися, але снаряд упав зовсім поруч із магазином. 

Ще один місцевий житель, 29-річний працівник комунального підприємства, загинув у своєму будинку. Через обстріл будинок загорівся. 

У центрі селища є єдине укриття. Під час окупації там був штаб російських військ. Зазвичай люди ховаються по льохах. Іноді доводиться сидіти в укритті багато годин. Особливо небезпечними люди вважають дні з ясною погодою, бо через роботу дронів у такі дні селище добре проглядається.

Останнім часом обстріли почастішали. Голова Дергачівської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко каже, що росіяни намагаються створити в селищі хаос і гуманітарну катастрофу.