Харківський окружний адміністративний суд визнав незаконним рішення про демонтаж будинку на вулиці Свободи, 11/13 у Харкові, пошкодженого внаслідок ракетного удару. Рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і міськради про знесення будівлі скасували, пише "Супільне".

По будинку на вулиці Свободи РФ завдала ракетного удару 6 вересня 2022 року. Вибухом було зруйновано покрівлю, ділянки стін і перекриттів із п'ятого по другий поверхи. Крім того, ударною хвилею було пошкоджено вікна, балкони та внутрішні перегородки будівлі.

Було проведено експертизу, за результатами якої регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ХОВА ухвалила рішення про знесення будинку. Разом із будинком на вул. Свободи планувалося знести і два будинки на вул. Мироносицькій, які також постраждали від ракетних ударів. Однак мешканці пошкоджених будинків не погодилися з результатами експертизи, виступивши проти знесення. Улітку мер Харкова Ігор Терехов заявив, що на будинок на вул. Свободи, 11/13 чекає ще одна експертиза. Пізніше мер заявив, що цей будинок можна відновити.

У Харківському антикорупційному центрі розповіли, що представники ТОВ "Фаворит експерт" зробили тільки попереднє візуальне обстеження будинку на вул. Свободи, 11/13. А відповідно до Порядку виконання невідкладних робіт з ліквідації наслідків збройної агресії РФ такий висновок не може бути підставою для демонтажу будівлі.

Суд, розглянувши всі докази, ухвалив, що детальних обстежень будинку взагалі не проводили. Відповідно до висновків незалежного експерта орієнтовний ступінь пошкоджень об'єкта загалом 41-80%.

Також суд зобов'язав регіональну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виключити будинок на вулиці Свободи, 11/13 зі списку аварійно-небезпечних об'єктів, що підлягають демонтажу.