У Харківській області біля Куп’янська сапери підірвали бомбу ФАБ-500, яка не здетонувала. Про це повідомили у Міжрегіональному центрі гуманітарного розмінування та швидкого реагування.

ФАБ-500 - радянська 500-кілограмова авіаційна бомба з фугасною боєголовкою. Оригінальна модель М-54 випущена 1954 року у формі, легкій для перевезень важким бомбардувальником; версію М-62 з низьким опором 1962 року було призначено для зовнішньої лафети винищувача-бомбардувальника. Бомба некерована, має один носовий запобіжник і сумісна з більшістю радянських літаків.

Крім того, у ДСНС повідомили, що вчора, 2 травня, проводили роботи у Харкові та Харківському районі з вилучення залишків російських бомб та реактивних систем залпового вогню.

Спочатку піротехніки обстежили місце влучання російської керованої авіабомби на території одного з цивільних об'єктів у Київському районі Харкова. Вони виявили там уламки КАБа. Деякі з них заглибилися в землю більше ніж на 1,5 метри.

Потім в селі Черкаська Лозова проводилися роботи з вилучення з дороги залишків від снаряду реактивної системи залпового вогню "Смерч", який пролежав у землі досить довгий час. Про нього повідомили мешканці, які повернулися з евакуації.

Під час піротехнічних робіт застосовувалася важка інженерна техніка.

Нещодавно сапери ліквідували у Куп'янську 500-кілограмову авіабомбу, яка не розірвалася. В разі детонації така авіабомба могла б повністю зруйнувати багатоповерховий житловий будинок, утворивши величезний кратер.

У разі виявлення підозрілих металевих предметів, які можуть бути вибухонебезпечними, ні в якому разі не можна їх чіпати. Слід негайно повідомити про небезпечну знахідку представників ДСНС, поліції або місцеву владу.