Заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрій Сапронов 24 червня зробив заяву з приводу звернення до президента УЄФА Мішеля Платіні низки громадських організацій зі звинуваченнями на адресу влади Харкова як міста, що приймає чемпіонат Євро-2012.

За словами Ю. Сапронова, "успішна підготовка Харківщини до Євро-2012, зростання авторитету міської та обласної влади, щоденно займаються рішеннями проблем харків'ян, стабільність у суспільстві, що наступила при президенті України Вікторі Януковичі, багатьом не подобаються в переддень виборів до місцевих рад". "Листи, адресовані М. Платіні, продиктовані виключно пошуком політичної вигоди й організовані націонал-патріотичними силами спільно з керівником обласної організації БЮТ, колишнім губернатором Харківської області, нині глибоко ображеним паном Арсеном Аваковим. Однопартійці пана Авакова, який очолив сьогодні рух "зелених стрічок", - це його соратники по партії "Народний союз "Наша Україна" (НСНУ), дружно перейшли в БЮТ, які поміняли помаранчеві стрічки на зелені", - відзначив Ю. Сапронов в заяві.

Заступник губернатора наголосив, що прийоми НСНУ йому добре відомі зсередини. "Їх методи сьогодні - це провокації, організація заворушень, барикади, дестабілізація суспільства та звернення до міжнародної громадськості. До УЄФА вони не мають ніякого відношення. А тексти, направлені на адресу М. Платіні чеською та болгарською організаціями, абсолютно ідентичні, мають однакові граматичні та орфографічні помилки, і написані вони, на мій погляд, в офісі ТОВ "Інвестор" (підконтрольне А. Авакову - "SQ"), - підкреслив Ю. Сапронов і додав, що "листи спотворюють сенс щогодинних, щоденних робіт всієї міської громади щодо підготовки міста до Євро-2012 , що відбуваються в місті Харкові"

"Тому на підтвердження моїх слів передаю офіційне запрошення панові Андрію Пашеку з Центру транспорту та енергетики Чеської республіки і пану Тодору Тодорову з Асоціації екологічного контролю Болгарії за рахунок ХОДА в будь-який зручний для них час відвідати Харків, щоб побачити наше місто й оцінити підготовку до Євро- 2012 ", - заявив віце-губернатор.

"Ми виконаємо всі домашні завдання УЄФА. Існуючі зауваження УЄФА будемо усувати швидко і якісно. Обласна, міська влада і приватні інвестори сьогодні згуртовані як ніколи у вирішенні всіх без винятку питань, пов'язаних з підготовкою, будівництвом, ремонтом та реконструкцією об'єктів інфраструктури міста, стадіону, аеропорту, готельного господарства, доріг", - резюмував Ю. Сапронов.

Довідка "SQ". Директор турніру Євро-2012 УЄФА Мартін Каллен 21 червня звернувся до українського уряду з офіційним листом, в якому попросив розібратися з ситуацією, що склалася навколо парку ім. Горького в Харкові.       М. Каллен акцентував увагу на тому, що ситуація з вирубкою парку Горького міською владою Харкова отримала міжнародний резонанс. Зокрема, до УЄФА звернулися Асоціація екологічного контролю Болгарії, Центр транспорту та енергетики Чеської Республіки, а також Національний екологічний центр України.

Директор турніру Євро-2012 попросив віце-прем'єр-міністра України Бориса Колесникова проінформувати УЄФА про конкретні заходи, вжиті для виправлення ситуації, яка може мати негативний вплив на імідж турніру Євро-2012.

19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території Центрального парку ім.Горького (переходить у Лісопарк) потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешкнаці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубку дерев та проведення будівельних робіт.

19 червня в Київській райраді Харкова відбулися громадські слухання на захист зелених насаджень і Лісопарку в Харкові. За підсумками слухань була прийнята за основу резолюція, розроблена Харківською міськрадою. У ній передбачено визначення точних меж рекреаційних зон і заборона на їх вирубку. Але про лісопаркову зону, яка не є частиною парку ім.Горького, не йдеться. Альтернативний проект резолюції, запропонований ініціативною групою, присутні в залі не підтримали. У цьому документі передбачалося ввести повну заборону на вирубку молодих і здорових дерев на території міста.