Верховна Рада (ВР) 19 листопада попередньо схвалила проект закону "Про внесення змін до Конституції України про проведення чергових виборів народних депутатів України, президента України, депутатів ВР Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", що передбачає уніфікацію термінів повноважень вищевказаних органів влади - 5 років. Як передало інформагентство "РБК-Україна", за відповідне рішення проголосували 305 народних депутатів.

Відповідно до встановленої процедури, для внесення змін до Конституції за наявності позитивного висновку Конституційного суду за них на одній сесії повинні проголосувати не менше 226 народних депутатів, і на наступній сесії - не менше 300. Так, ці зміни можуть вступити в силу не раніше лютого 2011 р.

Відповідно до законопроекту, парламентські вибори повинні будуть проводитися в останню неділю жовтня 2012 р., вибори президента України - в останню неділю березня 2015 р. Термін повноважень сільського, селищного, міського, районного, обласного рад, депутати яких обрані на чергових виборах, складає 5 років , а припинення повноважень цих рад призводить до припинення повноважень депутатів цієї ради.

Довідка "SQ". 19 жовтня ВР прийняла рішення внести до порядку денного сесії парламенту та направити на розгляд до Конституційного суду України проект закону № 7265, зареєстрований за ініціативою нардепів Адама Мартинюка (КПУ), Олександра Єфремова (Партія регіонів) та Ігора Шарова (Блок Литвина).

19 листопада Конституційний суд дійшов висновку, що продовження терміну повноважень ВР і місцевих рад не порушує прав і свобод громадян. Суд дав позитивний висновок щодо законопроекту № 7265.