Госинспекция по контролю за ценами потребует отменить повышение цен на хлеб в Харькове - председатель инспекции

Державна інспекція України з контролю за цінами зафіксувала факт здорожчання хліба соціальних сортів у Харкові. Від 14 до 50 коп. здорожчав хліб виробництва Салтівського хлібозаводу та українсько-словенського підприємства "Хлібопекарський комплекс "Кулиничівський". Про це повідомляється на сайті Кабінету міністрів України.

"Великі виробники хліба та хлібобулочних виробів завжди компенсують негативну рентабельність виробництва соціальних сортів хліба за рахунок дорожчих сортів і продукції складної рецептури, солодощів і т.д. Два харківських заводи не є виключенням з цього правила. Держава встановлює обмеження лише на продовольчі товари першої необхідності, і виробники хліба повинні дотримуватися обмежень, спрямованих на підтримку соціально незахищених громадян. У Харкові виробники маніпулюють - підвищивши ціни на хліб сортів масового вжитку, віднесені до соціальних, і, відповідно, ціни, які підлягають регулюванню, виробники почали продавати соціальний хліб під іншими назвами і меншої ваги, що є неприпустимим", - заявив голова інспекції Олександр Кисельов.

За його словами, інспекція з контролю за цінами проаналізує розрахунки з формування цін підприємств-виробників хліба для встановлення їх достовірності. "Проте вже зараз можна стверджувати, що здорожчання відразу п'яти соціальних сортів хліба не може бути обґрунтованим. Тим більше, що одне з підприємств почало випускати хліб простої рецептури під іншою назвою", - підкреслив Кисельов.

Він також зазначив, що в разі встановлення невідповідності розрахунків цін Держцінінспекція вимагатиме від виробників хліба в Харкові зниження цін до попереднього рівня. Про маніпуляції із цінами на соціальні сорти хліба в Харківській області вже проінформовані Харківська облдержадміністрація та Антимонопольний комітет України. Дії виробників хліба в Харкові будуть перевірені органами контролю, та в разі виявлення порушень законодавства до підприємств-порушників цінової дисципліни будуть застосовані санкції.

Довідка "SQ". ПрАТ "Хлібозавод "Салтівський" (Харків) на 20 копійок підняло ціни на чорний хліб "Дарницький". За даними торговельної мережі, здорожчала ще низка видів хліба, зокрема,"Орільський" (на 50 коп.). Завод увів у продаж нові соціальні сорти хліба під маркою "Добрий". Вартість усіх видів цього хліба - 2,4 грн., вага - 0,55 кг. Також здорожчав хліб виробництва Кулиничівського хлібозаводу. Здорожчали, зокрема, хліб "Дорожній" і хліб пшеничний - "цеглинка". До здорожчання "цеглинка" коштувала 2,5 грн., иепер - 3 грн., "Дорожній" здорожчав на 20 коп. і коштує 4,45 грн.