"Заборгованість із зарплати в Харківській області зростає, - заявила "SQ" 12 липня після засідання комісії з бюджету Харківської облради голова комісії Людмила Немикіна. За її словами, в травні 2010 р. заборгованість на економічно активних підприємства становила 150 млн.грн., а на 1 червня - 160 млн.грн.

За словами Л. Немикіної, позитивною обставиною є те, що протягом травня було погашено 23 млн.грн. заборгованості. Але це погашення відбулося тільки за рахунок субвенцій держпідприємствам, виділеним з держбюджету, а на місцях нічого не робиться. "Проблемою заборгованості потрібно займатися, адже зарплата входить у собівартість продукції, і якщо підприємство працює і випускає продукцію, то воно зобов'язане виплачувати зарплату. Потрібно контролювати, куди йде виручка підприємств. Замовчувати цю проблему не можна, тому питання виноситься на сесію облради, призначену на 13 липня", - зазначила Л. Немикіна.

За її словами, через те, що не виплачується зарплата, недоотримують кошти і місцеві бюджети. "15% від 160 млн.грн. - Це 24 млн.грн. податку з прибутку фізичних осіб. З цих 24 млн.грн. 25% будуть спрямовані до обласного бюджету, що складає близько 6 млн.грн. Для обласного бюджету це колосальна сума . Можливо, для вирішення проблеми потрібно приймати жорсткі заходи, наприклад, заводити кримінальні справи щодо керівників підприємств-боржників", - зазначила Л. Немикіна.

Як повідомив на засіданні комісії заступник начальника Головного управління праці та соцзахисту Харківської облдержадміністрації Сергій Кучер, в числі підприємств, які погасили заборгованість із зарплати, - ДП "Завод ім.Малишева", Харківське державне авіаційне виробниче підприємство та ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка". "На заводі ім.Шевченка погашення заборгованості лише починається", - відзначив С. Кучер.