Верховна Рада (ВР) створила Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг (НКРКУ). Як повідомили "Українські новини", за ухвалення в цілому відповідного законопроекту проголосували 298 депутатів за мінімально необхідних 226.

Зокрема, ВР створила НКРКУ як колегіальний орган виконавчої влади, який здійснює держрегулювання в сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення. Діяльність цього органу спрямовується і координується урядом.

Основним завданням комісії парламент визначив регулювання діяльності суб'єктів природних монополій і суб'єктів господарювання на суміжних ринках, встановлення тарифів на комунальні послуги для них, визначення індивідуальних технологічних нормативів використання питної води.

Також комісія бере участь у формуванні та реалізації держполітики у цьому секторі, буде займатися ліцензуванням діяльності з водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання в обсягах, що перевищують рівень, встановлений ліцензійними умовами проведення відповідної господарської діяльності, а також розробкою та затвердженням ліцензійних умов та порядку контролю над їх дотриманням.

Крім цього, ВР доручила НКРКУ розробляти методологію визначення цін і тарифів на компослуги, затверджувати тарифи для суб'єктів, ліцензування діяльності яких здійснюється комісією з регулювання ринку компослуг, визначати суб'єктів ринків природних монополій, діяльність яких регулюється відповідно до розробленого законопроекту, і низку інших контрольних повноважень .

Фінансування комісії здійснюється за рахунок державного бюджету. Створення комісії необхідно завершити до 1 січня 2011 р.


 

Довідка "SQ". Як повідомила 16 червня у Харкові перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова, проект закону про єдиний центральний регулятор тарифів і послуг ЖКГ уже підготовлений і знаходиться в процесі обговорення і консультацій. За її словами, завдання цього органу - "поставити в рівні конкурентні умови як комунальні підприємства, так і приватників, які хотіли б поставляти послуги ЖКГ. Не секрет, що чиновники часто не пускають приватні фірми в цю сферу". Вона підкреслила, що зараз існує порочна практика закладання в тариф будь-яких збитків і додаткових витрат підприємств з надання ЖКГ, аж "до деяких "лівих" відряджень". За її словами, незалежний центральний регулятор може розрахувати тарифи так, щоб вони дійшли до ринквообоснованного рівня.