"Державному архіву Харківської області доцільно підшукати нове приміщення площею близько 5 тис.кв.м", - заявив 8 вересня журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Василь Хома. За його словами, архів займає приміщення в трьох будівлях, одне з яких (на пр.Московськомму) потребує ремонту. Складність полягає в тому, що спочатку потрібно перенести матеріали архіву в інше місце, а потім робити ремонт, якщо на це будуть кошти.

За словами В.Хоми, будинок на Московському проспекті потребує дуже серйозної реконструкції, крім того, у ньому не можна збільшити площу для зберігання матеріалів. Доцільно підшукати нове велике приміщення і передислокувати туди архівні матеріали з двох будівель архіву, звільнивши їх. Якщо архів буде працювати в одній будівлі, то вийде економія за рахунок зменшення витрат на охорону і комунальні платежі, а також буде забезпечено площу для розміщення  матеріалів, що надходять до архіву. "Цей та інші варіанти розглядатимуть фахівці облдержадміністрації", - зазначив В.Хома.

 

Довідка "SQ". 8 вересня голова ХОДА Михайло Добкін відвідав будівлю Державного архіву Харківської області.

Державний архів Харківської області в 2010 р. зазначив своє 130-річчя. Найдавніший документ, що зберігається в архіві, датовано  1736  р. Зараз в архіві зберігається близько 2,5 млн.справ. За обсягом архівних документів він посідає третє місце серед обласних архівів України, поступаючись лише держархіву Київської та Львівської областей. Загальна протяжність стелажного обладнання архіву становить близько 33,5 км, з яких 9,1 км знаходиться в будинку по пр. Московському, 7. На балансі держархіву області знаходиться 3 будівлі - на пр. Московському, 7 (площа - 1 тис. 956 кв.м), вул.Мироносицька, 41 (3 тис. 550 кв.м) і пров.Короленка, 5 (951,7 кв.м). Дефіцит площі становить близько 300 кв.м.