В Україні будуть найнижчі податки в Європі. Про це заявив 3 вересня прем'єр-міністр України Микола Азаров, презентуючи проект Податкового кодексу України, повідомила "РБК-Україна".

"Ми підготували такий проект Податкового кодексу, який базується на принципі скорочення податкового тиску на бізнес. Ми будемо йти шляхом максимальної лібералізації законодавства, але податки повинні платити всі. Ми встановимо, напевно, найнижчий податок в Європі і скасуємо обтяжуючі податки", - заявив прем'єр.

За його словами, на першому етапі податкової реформи можливе зниження надходжень до бюджету, проте з 2012 р., коли планується другий етап реформи, очікується зростання надходжень від оподаткування і збільшення податків у бюджетній сфері.

М.Азаров відзначив, що основним нововведенням Податкового кодексу стане єдиний податок для фізосіб з річним оборотом у 200 тис. грн. Друге основне нововведення нового Податкового кодексу - поетапне зниження податку на прибуток з 19% до 16%.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) 17 червня прийняла в першому читанні внесений Кабінетом міністрів України проект Податкового кодексу. 8 липня ВР підтримала постанову про винесення на всенародне обговорення проекту Податкового кодексу й доручила уряду до 5 вересня узагальнити результати обговорення і подати їх у парламент.

Серед нововведень у проекті кодексу - запровадження дворівневої системи оскарження рішень контролюючих органів замість трирівневої, встановлення відповідальності посадових осіб органів державної податкової служби у разі безпідставної відмови від прийняття податкової звітності платників податків. Запропоновано зниження ставки податку на прибуток до 20%, надання спеціальних інвестиційних пільг у вигляді податкових канікул для новостворених підприємств. Пропонується також виключення з об'єктів оподаткування відсотків за депозитними вкладами у банках, звільнення від оподаткування один раз на рік пнрибутків від продажу рухомого та нерухомого майна без обмежень за площею, поступове зниження ставки ПДВ до 17%.