Доопрацьований проект Податкового кодексу встановив, що не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з металобрухтом, зерновими, технічними культурами і лісом. Про це 3 вересня повідомив прем'єр-міністр Микола Азаров під час презентації проекту Податкового кодексу, повідомив офіційний сайт Кабміну.

За словами М.Азарова, ця новація, яка вже викликала чимало суперечок, впроваджена з метою стимулювання переробки в Україні металобрухту, зерна і ліси. "Не будуть платниками ПДВ фірми, які здійснюють юридичні, консалтингові, аудиторські послуги, а також послуги платників єдиного податку", - зазначив М.Азаров.

За його словами, в Податковому кодексі передбачено значне скорочення кількості різних податків, у тому числі скасування ринкового збору. "І тут ми робимо крок назустріч "спрощенцям". Ми говоримо: ви будете платити пенсійні внески, в той же час не будете платити ринковий збір", - зазначив М.Азаров.

За його словами, за проектом кодексу також буде скасовано податок на рекламу і щорічний податок з власників транспортних засобів. Останній буде компенсуватися за рахунок надходжень у вигляді акцизів на бензин. "Будемо діяти за принципом, чим більше людина їздить, чим більший у неї автомобіль, чим більше він споживає бензину, тим більше людина буде платити", - заявив М.Азаров.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) 17 червня прийняла в першому читанні внесений Кабінетом міністрів України проект Податкового кодексу. 8 липня ВР підтримала постанову про винесення на всенародне обговорення проекту Податкового кодексу й доручила уряду до 5 вересня узагальнити результати обговорення і подати їх у парламент.

Серед нововведень у проекті кодексу - запровадження дворівневої системи оскарження рішень контролюючих органів замість трирівневої, встановлення відповідальності посадових осіб органів державної податкової служби у разі безпідставної відмови від прийняття податкової звітності платників податків. Запропоновано зниження ставки податку на прибуток до 20%, надання спеціальних інвестиційних пільг у вигляді податкових канікул для новостворених підприємств. Пропонується також виключення з об'єктів оподаткування відсотків за депозитними вкладами у банках, звільнення від оподаткування один раз на рік прибутків від продажу рухомого та нерухомого майна без обмежень за площею, поступове зниження ставки ПДВ до 17%.