Возле завода имени Шевченко проходит митинг против невыплаты зарплатыХарківська громадська організація "Трудова Харківщина" проводить мітинг біля центральної прохідної ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка". У мітингу беруть участь члени "Трудової Харківщини" та працівники заводу, які з цієї нагоди не пішли на роботу (всього понад 100 осіб). Мітингувальники тримають плакати з написами, зокрема, "Михайло Добкін - виконай свої обіцянки робітникам!", "Вимагаємо повернути заборгованість у 35 млн.грн. із зарплати!".

Як заявив під час мітингу лідер "Трудової Харківщини" Павло Тищенко, заборгованість із зарплати тягнеться вже 29 місяців. "Тільки акції та страйки змушують керівництво заводу платити зарплату, зокрема, після попередньої акції протесту на пл.Свободи в червні людям виплатили по 300-400 грн. Перед нинішньою акцією керівництво теж вирішило виплатити мізерну поточну зарплату, щоб таким чином відвернути людей від боротьби за свої права. Планувалося, що акція пройде також і завтра, під час приїзду до Харкова президента України Віктора Януковича, але отримати на неї дозвіл від влади не вдалося", - зазначив Тищенко.

Як повідомили працівники заводу, сьогодні на зарплатні картки їм була перерахована поточна зарплата за липень, і її вже можна отримати в банкоматах. Напередодні начальники цехів умовляли їх вийти на роботу й обіцяли, що виплата зарплати продовжиться, а тим, хто писав на сьогодні заяви на відпустку за свій рахунок, погрожували звільненням.

Як зазначив голова профкому заводу Віктор Вінников, найімовірніше, гроші на виплату зарплати знайшли з тих коштів, які заводу ім.Шевченка недавно перерахувало ДП "Завод ім.Малишева" на виконання замовлення з танків "Оплот". Керівництво заводу спочатку планувало пустити всі ці кошти на закупівлю комплектуючих, але у зв'язку з планами працівників влаштувати страйк вирішило частину грошей направити на виплату зарплати. Оскільки завод працює тільки у понеділок і вівторок, то зарплата становить 300-400 грн. на міс. Але є фахівці, які працюють майже повний тиждень. У них зарплата складає більше 1 тис.грн.

Він також повідомив, що зараз йдеться про те, що може бути проданий корпус № 15 заводу приблизно за 3 млн.грн. Ці кошти планується направити на погашення заборгованості із зарплати за 2008-2009 рр., обсяг якої становить 2,7 млн.грн.

Як зазначив Вінников, профком подав позов до суду до керуючого санацією заводу Олександру Байдацькому, оскільки він не перераховує гроші профкому. Зараз у профкомі разом з бухгалтером працює три людини, а грошей не платять уже 21 місяць. Оскільки створилася заборгованість із зарплати, на профком накладають штрафи за відсутність відрахувань з неї.

Возле завода имени Шевченко проходит митинг против невыплаты зарплаты Возле завода имени Шевченко проходит митинг против невыплаты зарплаты

 

Довідка "SQ". Завод ім.Шевченка виробляє телефонні станції, системи управління для спецтехніки й енергооб'єктів. У 1992-1997 рр. на заводі освоїли серійне виробництво електронних систем, приладів, блоків та датчиків, призначених для використання в різних видах бронетанкової техніки. У червні 2012 р. заборгованість із зарплати на підприємстві склала 30 млн.грн.