Фонд цивільних ініціатив Арсена Авакова взяв на себе всі витрати з облаштування Меморіального комплексу пам'яті жертв Голодомору в Харкові. Зокрема, були проведені роботи з досипання землі на центральному кургані, висаджені квіти і газонна трава, відреставровані доріжки комплексу та сходи, що ведуть до пам'ятника. Крім того, представники фонду передали працівникам комплексу сучасну газонокосарку. Про це 21 травня повідомив персональний сайт А. Авакова. З обласного бюджету кошти на утримання комплексу поки не надійшли.

Представник фонду Віктор Гаркавець відзначив, що в облаштуванні території і комплексу взяли участь студенти харківських вузів, школярі, представники громадських організацій області - усього більше 500 осіб.

Керівник Меморіального комплексу Стефан Ткаченко повідомив, що до пам'ятника приїжджали один із заступників нинішнього голови Харківської облдержадміністрації та представники управління охорони пам'яток, які пообіцяли, що питання з фінансуванням за рахунок бюджетних коштів буде вирішено. Проте, коли конкретно це відбудеться, чиновники не уточнили.

Довідка "SQ". Меморіал пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 рр. розташований у Дергачівському районі Харківської області, на в'їзді до Харкова. Висота пам'ятника - 6 м. Автор - скульптор Олександр Рідний. Пам'ятник виконаний з бронзи, на ньому зображені чоловік і жінка з піднятими руками, а також двоє дітей (дівчинка і хлопчик).

Протягом ХХ ст. народ України пережив три голодомори - 1920-1921, 1932-1933 і 1946-1947 рр. За різними оцінками, від голоду загинуло від 3 до 10 млн.осіб, близько третини загиблих - діти. У Харківській області (на той час до неї входили великі частини Полтавської та Сумської, а також деякі - Київської та Луганської областей) від голоду загинуло найбільше людей серед українських областей. За деякими даними, у Харківській області в 1932-1933 рр. від голоду загинуло близько 2 млн. людей. Протягом трьох місяців 1933 р. в області померло близько 300 тис. її мешканців.