Харківський окружний адміністративний суд 19 листопада розглянув справу за позовом Харківської міськради про неможливість проведення громадських акцій на пл.Свободи в період підготовки і проведення новорічних заходів. У ході судового засідання, яке тривало з 10.00 до 2.00 ночі, суд заслухав і відхилив низку клопотань. Про це "SQ" повідомив представник відповідача Максим Корнієнко.

Так, на початку судового засідання представники відповідача вимагали відводу колегії суддів. За словами М.Корнієнка, у зв'язку з ч.2 ст.182 Кодексу адміністративного судочинства позов про обмеження права на мирні зібрання можна подати тільки за день до початку акції. "А міськрада подала позов вже під час акції, тому суд не повинен був розглядати справу по суті", - зазначив представник відповідача. Проте суд не задовольнив клопотання, пославшись на загальну юрисдикцію адміністративного судочинства, згідно з якою ця справа може бути розглянута не в загальному, а в окремому порядку.

Також М.Корнієнко подав клопотання про участь у судовому процесі третіх осіб (8 осіб, які беруть участь в акції на пл.Свободи). Представники позивача не погодилися з цим, суд відмовив у задоволенні клопотання.

У ході засідання представники позивача подали клопотання про запит матеріалів з графічним розташуванням новорічної ялинки, льодового палацу та інших атрибутів, які будуть встановлені на пл.Свободи в рамках підготовки і проведення новорічних заходів. Суд задовольнив це клопотання. Були надані відповідні матеріали, згідно з якими суд погодився з тим, що наметове містечко на пл.Свободи "заважатиме підготовці до свята". Також суду була надана довідка з ДАІ, згідно з якою наметове містечко "заважає пересуванню транспорту по площі", хоча саме містечко встановлене у центрi площі, а не на проїжджій частині.

У результаті суд виніс рішення, в якому заборонив проведення акції протесту проти визнання результатів виборів харківського міського голови і зобов'язав активістів знести наметове містечко на пл.Свободи 20 листопада.

Як повідомив "SQ" один з активістів "Зеленого фронту", мешканці наметового містечка почали згортати намети. "Згідно з рішенням суду, табір повинен бути згорнутий негайно. Люди приїжджають за своїми речами, наметами, ми оперативно все прибираємо. Але за рішенням суду першої інстанції ми, швидше за все, будемо подавати апеляцію", - заявив комендант табору Дмитро Пилипець.

Довідка "SQ". Активісти харківського громадського руху "Зелений фронт", партії "Зелена планета" та ініціативної групи "Прорвемося!" 10 листопада на пл.Свободи в Харкові встановили наметове містечко на підтримку перевиборів харківського міського голови.

15 листопада на погоджувальній комісії виконкому Харківської міськради було прийняте рішення про знесення наметового містечка "у зв'язку з початком підготовки міста до новорічних свят".

Харківський міськвиборчком 5 листопада оголосив результати виборів міського голови. За даними міськвиборчкому, в.о. міського голови, кандидат від Партії регіонів Геннадій Кернес набрав 130 тис. 352 голоси, кандидат від ВО "Батьківщина" Арсен Аваков - 127 тис. 608 голосів, кандидат від Компартії Алла Александровська - 79 тис. 639.