Презентація документального фільму ізюмчанина Леоніда Щибрі "Отаман Савонов" відбулася 19 березня в Харкові, в благодійному фонді "Ренесанс". Стрічка оповідає про національно-визвольний рух у 1917-1921 рр. на Ізюмщині і про Григорія Савонова з с. Червоний Оскіл, який очолив цей рух. "До цього дня мешканців цього села називають савонівцями, раніше ж називали бандитами-савонівцями. Я дуже зацікавився цією темою і вирішив відстежив долю Савонова, який мешкав у селі у 12 км від Ізюму", - розповів Л.Щибря. Науковим консультантом стрічки виступив історик-краєзнавець Лесь Ісаєв. Фільм вони знімали майже два роки, збираючи матеріал в архівах, опитуючи мешканців села, нащадків отамана, істориків. За словами Л.Ісаєва, односельці Г.Савонова пам'ятають про нього небагато. Нащадки отамана також майже нічого про нього не знають.

Г.Савонов добровольцем пішов на Першу світову війну, де отримав два Георгіївських хрести і дві Георгіївські медалі. У 1918 р. створив найбільший на Ізюмщині партизанський загін, який боровся з німцями. У 1919 р. приєднався до загонів Махна. Пройшов шлях від союзника більшовиків до їх принципового супротивника. У червні 1920 р. Г.Савонов зі своїм загоном у 50 шабель пішов у Теплянський ліс, виступав проти радянської влади.

"Тема національно-визвольного руху сфальсифікована, перекручена комуністичними ідеологами та істориками. Нас увесь час переконували і зараз запевняють, що ніякого опору на Харківщині не було і бути не могло, бо нібито українське селянство, особливо Сходу України, з радістю зустріло радянську владу. Це міф, нав'язаний нам силою. Ми повинні розвінчувати ці радянські стереотипи, і ми це робимо. У нас є свій український погляд на всі ті події. Наша мета - повернути Батьківщині тих оббреханих, замовчуваних особистостей, яких ви побачили у фільмі", - заявив Л.Ісаєв.

"Уперше показ фільму я провів у с. Червоний Оскол, де мешкають нащадки Г.Савонова. Я показував там цей фільм, щоб дізнатися про Савонова ще більше", - зазначив Л.Щибря. Спогади червонооскільців після демонстрації фільму він теж записав на відео і представив на презентації.