Звітно-виборна конференція Харківського обласного відділу всеукраїнського товариства "Просвіта" пройшла 14 листопада. Про це повідомив "SQ" член товариства Дмитро Пилипець. За його словами, конференція "пройшла без належного дотримання регламенту, зокрема, не працювала мандатна комісія, а головуючого на конференції обрали тільки за 30 хвилин після початку заходу за наполяганням присутніх". Ним став попередній голова відділу Анатолій Кондратенко.

Як зазначив Пилипець, результатом проведення конференції було обрання головою харківського відділу "Просвіти" Ігоря Швайки (Швайка - голова Харківської облорганізації ВО "Свобода", обраний депутатом Верховної Ради за списком цієї партії - "SQ"). "Однак вважати це обрання легітимним складно, бо воно відбувалося хаотично з кричущими порушеннями регламенту. Я вважаю, що зареєструвати дане рішення конференції в місцевому управлінні юстиції буде неможливо", - заявив Пилипець.

Як повідомив "SQ" Швайка, дійсно, вчора пройшла звітно-виборна конференція, на якій були присутні 45 делегатів з усієї області. Він був обраний головою організації. "Це був робочий процес, який потрібно було зробити давно. Ми його відклали на післявиборчий період. Приблизно за тиждень буде проведена прес-конференція з приводу перспектив розвитку "Просвіти", - зазначив Швайка.

Довідка "SQ". Всеукраїнське товариство "Просвіта" ім.Тараса Шевченка - українська громадська організація культурно-освітнього спрямування. Вперше "Просвіта" утворилася в 1868 р. у Галичині та існувала до 1939 р., коли була заборонена радянською владою. З того часу товариство існувало лише за межами України. В СРСР "Просвіта" відродилася в лютому 1989 р., коли в Києві в республіканському Будинку кіно відбулася установча конференція організації.