С памятного знака в саду Шевченко исчез трезубец З пам'ятного знаку, присвяченого проголошенню державного суверенітету України (сад ім. Шевченка, Харків), зник металевий тризуб. Про це заявили "SQ" у Харківській облорганізації ВО "Свобода". Міськорганізація "Свободи" звернулася до начальника Головного управління МВС України в Харківській області з вимогою терміново розслідувати факт наруги над державними символами.

За даними активістів міської організації "Свободи", 10 травня тризуб на флагштоку вже був відсутній, коли саме він зник, невідомо. Харківська "Свобода" заявила, що вважає акт вандалізму "проявом ставлення місцевої влади до державної символіки".

Як повідомив сайт Центру громадських зв'язків Головного управління МВС України в Харківській області, повідомлення про зникнення тризуба зареєстроване в Дзержинському райвідділі міліції, проводиться перевірка. До Харківської міськради був направлений запит про надання ескізів зниклого знака. Міліціонери також з'ясовують, чи не проводилася найближчим часом реставрація постаменту.

Довідка "SQ". Верховна Рада Української РСР проголосила суверенітет республіки 16 липня 1990 р. Пам'ятний знак на честь цієї події був встановлений у Харкові представниками націонал-демократичних сил 28 липня того ж року (відкритий 30 липня).