67 працівників КП "Міськелектротранс" вступили в Харківську міську організацію всеукраїнської профспілки "Захист справедливості", яку очолив лідер ініціативної групи "Прорвемося!" Андрій Ільгов. Перед Новим роком працівники підприємства провели установчі збори і створили первинну організацію профспілки на підприємстві. Про це 11 січня повідомив "SQ" А.Ільгов. Він зазначив, що буде керувати профспілковою організацією тільки на перших порах і з часом передасть керівництво працівнику підприємства.

"Наше завдання - дізнатися, куди йдуть гроші підприємства. Ми добиваємося того, щоб прибуток "Міськелектротрансу" повністю йшов на зарплату співробітникам, у той час як менеджмент вишукував б кошти на ремонт рухомого складу та розвиток підприємства", - заявив А.Ільгов. За його словами, наступного тижня відбудуться розширені збори членів профспілкової організації.

А.Ільгов також повідомив, що профспілка "Захист справедливості" входить до структури Конфедерації вільних профспілок України, яку очолює народний депутат Михайло Волинець (фракція Блоку Юлії Тимошенко). Наразі проходить реєстрація окремих осередків профспілки.

Як повідомив "SQ" голова Харківської обласної організації всеукраїнської профспілки "Захист справедливості" Володимир Демиденко, А.Ільгов обраний і керівником первинної профспілкової організації "Міськелектротрансу", і Харківської міськорганізації профспілки "Захист справедливості", до якої також входять і первинні профспілкові організації на інших підприємствах.

За словами В.Демиденка, в Конфедерації вільних профспілок України перебуває близько 250 тис. осіб, а в Харківській облорганізації всеукраїнського профспілки "Захист справедливості" - близько 8 тис.

Довідка "SQ". Співробітники "Міськелектротрансу" з 20 до 25 грудня страйкували, вимагаючи погашення боргів із зарплати. Тролейбуси і трамваї не виходили на маршрути. За словами працівників, зарплату на підприємстві не платили чотири місяці, борг на момент початку акції складав 22,4 млн.грн. 22 грудня харківський міський голова Геннадій Кернес заявив, що на виплату зарплати "Міськелектротрансу" виділено 13 млн.грн.

23 грудня працівникам "Міськелектротрансу" була виплачена зарплата за серпень, почалася виплата заборгованості за вересень. Прокуратура області перевірила факти невиплати зарплати на підприємстві і прийняла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи. Прокурор Харківської області Геннадій Тюрін скасував це рішення - в даний час перевірка триває.

У КП "Міськелектротранс" діє профспілковий комітет, який очолює Людмила Захарченко. На підприємстві працює 3 тис. 300 осіб, Більшість з них перебуває в цьому профкомі.