У шести районах області та в Люботині вже створено єдиний медичний простір. Про це 10 грудня на селекторній нараді в Харківській облдержадміністрації (ХОДА) повідомив начальник Головного управління охорони здоров'я ХОДА Олександр Галацан. За його словами, всі заклади первинної медико-санітарної ланки (фельдшерсько-акушерські пункти (ФАПи), амбулаторії та дільничні лікарні) передали на баланс центральних районних лікарень (ЦРЛ) у Близнюківському, Борівському, Дергачівському, Золочівському, Коломацькому, Краснокутському районах Харківської області.

Як зазначив О.Галацан, за даними на 10 грудня з 782 медичних установ (517 ФАПів, 249 медичних амбулаторій і 16 дільничних лікарень) у всіх районах області на баланс райлікарень передано 138 медустанов. У Богодухівському, Валківському, Зачепилівському, Зміївському, Куп'янському, Лозівському, Сахновщинському, Чугуївському та Шевченківському районах області підготовка передачі медустанов першої ланки виконана практично на 100%. Орієнтовна дата остаточної передачі установ у цих районах - 15-20 грудня.

Ще в дев'яти районах області - Балаклійському, Барвінківському, Великобурлуцькому, Вовчанському, Дворічанському, Кегичівському, Красноградському, Первомайсколім та Харківському - роботу з передачі медзакладів на баланс ЦРЛ планують завершити 25-28 грудня.

Ще у двох районах - Нововодолазькому та Печенізькому - йде тільки підготовча робота. "У цих районах сподіваються, що все встигнуть зробити до кінця грудня, так як з 1 січня медустанови, які не передадуть на баланс районів, залишаться без фінансування. Тому що згідно ст.89 Бюджетного кодексу, сільради і селищні ради не зможуть фінансувати заклади охорони здоров'я", - підкреслив О.Галацан.

Довідка "SQ". У Харківській області впроваджується програма створення єдиного медико-соціального простору. У програмі беруть участь Харківське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, Інститут академії медичних наук України, Інститут травматології та ортопедії, Харківська обласна травматологічна лікарня, а також Науково-дослідний інститут протезування.

У Харківській області будуть створені десять міжрайонних медичних центрів. Ці центри будуть розташовані на базі районних лікарень області, які зможуть на міжрайонному рівні забезпечити надання неонатологічної допомоги, мамографічне обстеження жінок, надання невідкладної медичної допомоги під час проведення матчів Євро-2012.