Ліцензії на цифрове мовлення між харківськими телеканалами були розподілені несправедливо. Про це 8 вересня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив власник телеканалу "Simon", депутат Харківської облради Олександр Давтян. "Звичайно, дурість, що телеканал "Simon", який наступного року відзначатиме 20-річчя, не отримав ліцензії, зате їх отримали дві кіпрські телекомпанії. Може, є думка, що Україну треба об'єднати з Кіпром і зробити єдиною країною?" - заявив О.Давтян.

За його словами, також незрозуміло, чому ліцензії на цифрове мовлення отримали лише чотири телекомпанії. "Це схоже на шахрайство. А за кордоном крім цифри віщає аналог. У Франції мені сказали: каналів може бути скільки завгодно - мультиплекс можна розширювати. Слава Богу, що в Харкові хоч двом провладним каналам дали ліцензії - "7 каналу" і "ОТБ", а на Західній Україні місцеві канали взагалі не отримали ліцензій", - підкреслив О.Давтян.

Власник телеканалу також підкреслив, що у "Simon" є ліцензія на аналогове мовлення до 2017 р., і телеканал продовжить роботу відповідно до цієї ліцензії. "А до 2017 року або шах помре, або ішак здохне", - зазначив О.Давтян.

Довідка "SQ". 17 серпня відбулася друга частина конкурсу на отримання ліцензій на мовлення на частотах цифрових з регіональним покриттям. Було розглянуто 493 заяви регіональних і місцевих мовників, які мали намір отримати ліцензії на мовлення в цифровому мультиплексі МХ-5 із регіональним покриттям.

За підсумками конкурсу Нацради з питань телебачення і радіомовлення тільки дві харківські телекомпанії отримали ліцензії на цифрове мовлення. Усього виставлялося на конкурс на цифрове мовлення в Україні 32 телеканали, 28 з яких - для національних мовників і 4 канали залишали для регіонів.

Один з чотирьох каналів, які перемогли в конкурсі на Харківський регіон, - канал UBR (Ukrainian Business Resourсe) - відмовився від частот у регіональних мультиплексах. Тепер у Нацраді будуть проводити новий конкурс на звільнене місце. Приймати документи від телеканалів почнуть приблизно за місяць.

Мультиплекс - сукупність телевізійних каналів при цифровому мовленні, що змішуються перед передачею транспортним каналом і поділюваних на кінцевій прийомній установці (абонентському ресівері) з виділенням одного або кількох телеканалів.