Представники чорнобильських організацій Харківської області взяли участь у всеукраїнському пікетуванні Адміністрації президента України (Київ). Як повідомив 6 липня "SQ" заступник голови Харківської обласної організації "Союз Чорнобиль Україна" Володимир Проскурін, сьогодні з 11.00 до 14.00 біля представництва глави держави протестували близько 300 харків'ян.

"Усього в пікеті взяли участь близько 7 тис. осіб з усієї України - це і чорнобильці, й афганці, і "діти війни". Люди виступали проти внесення змін до закону України про бюджет країни на 2011 р., згідно з якими розміри і порядок соціальних виплат будуть встановлюватися Кабінетом міністрів Україні, і вимагали скасування цих змін", - зазначив В. Проскурін.

За його словами, харків'яни з великими труднощами добиралися до столиці через зрив домовленостей з перевізником. "В останній момент зламався великий автобус, який мав везти людей до Києва, надавати іншій нам відмовилися, ще кілька автоперевізників не захотіли співпрацювати. В результаті деякі люди добиралися на поїздах, а деякі - на приватних автомобілях", - заявив В.Проскурін. Він також зазначив, що представники Харківської облорганізації "Союз Чорнобиль Україна" передали звернення з вимогами протестуючих президенту України Віктору Януковичу.

Довідка "SQ". 14 червня Верховна Рада прийняла закон України № 3491-VI про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2011 р.". Цей закон надає Кабінету міністрів право на свій розсуд встановлювати розмір доплат до пенсій "дітям війни", чорнобильцям і військовим пенсіонерам.

Також чорнобильці, військові пенсіонери і "діти війни" протестують проти прийняття законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду". 29 червня близько двох тисяч чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" прийшли на зустріч з керівництвом управління Пенсійного фонду в Харківській області. Причиною зустрічі став лист керівництва Пенсійного фонду України в регіональні управління фонду, яким пропонувалося не виконувати рішення судів з перерахування пільгових пенсій та виплату надбавок чорнобильцям, "дітям війни" та військовим пенсіонерам.