Суд вынес приговор по делу Е. Звенигородского, который умер после посещения милицииУ Київському районному суді Харкова сьогодні, 6 квітня, відбулося засідання, на якому винесли вирок міліціонерам, обвинувачуваним у причетності до смерті харків'янина Євгена Звенигородського після відвідування ним міліції.

Зокрема, колишнього помічника оперуповноваженого оперативно-пошукового відділу Головного управління МВС України в Харківській області Богдана Цихмістра визнали винним за ч.2 ст.121 (нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті) і за ч.3 ст.365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу і засудили до 8 років позбавлення волі. Також Б.Цихмістра позбавили звання старшого сержанта міліції та права обіймати будь-яку посаду в правоохоронних органах терміном на три роки. При винесенні вироку Б.Цихмістру суд узяв до уваги його розкаяння в скоєному і визнав це пом'якшувальною обставиною. Тому йому було призначено 8 років позбавлення волі замість 9-ти, як того вимагав прокурор міста.

Колишнього помічника оперуповноваженого карного розшуку облуправління міліції Олексія Лазарєва і колишнього оперуповноваженого карного розшуку Олександра Марченко суд визнав винними за ч.3 ст.365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу й засудив кожного до 4 років позбавлення волі. Також О.Лазарева позбавили звання прапорщика міліції, а О.Марченка - звання майора міліції. Їх обох позбавили права обіймати посади в правоохоронних органах терміном на один рік. Термін відбування покарання рахується з моменту затримання.

За словами представника потерпілих Ігоря Давидова, родина Звенигородського не задоволена вироками О.Лазарєву й О.Марченку і вважає їх занадто м'якими, у зв'язку з чим буде подавати апеляцію. За словами адвокатів підсудних, вони також будуть оскаржувати вироки в апеляційному суді.

Також суд залишив без розгляду цивільний позов сім'ї Звенигородського щодо матеріальної компенсації, оскільки документ був неправильно складений.

Довідка "SQ". Богдана Цихмістра (1987 р.н.), Олексія Лазарєва (1978 р.н.) та Олександра Марченка (1977 р.н) звинувачували в тому, що 30 березня 2011 р., перебуваючи біля торговельно-розважального комплексу на вул.Героїв Праці, вони безпідставно затримали двох чоловіків (Є.Звенигородського і В. Адоніна). Б.Цихмістро звинувачується в тому, що завдав Є.Звенигородському кілька ударів кулаками і ногами в голову, пах і живіт. Після затримання на чоловіків незаконно надягли наручники, хоча затримані не пручалися, і доставили їх в будівлю облуправління міліції. Незважаючи на скарги на поганий стан здоров'я, затриманому Є.Звенигородському не була надана медична допомога. Також міліціонери не склали документів про затримання і не повідомили начальству про використання наручників. За версією слідства, близько 19.00 Б.Цихмістро й О.Лазарєв вивели Є.Звенигородського з будівлі облуправління міліції та поклали на лавці у сквері. Після цього Є.Звенигородський був госпіталізований до лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, де о 2.30 помер. Згідно з висновками експертизи, причиною смерті стала тупа травма живота, яка призвела до внутрішнього крововиливу та розриву внутрішніх органів.

Прокурор Харкова Євген Попович, який виступав державним обвинувачем на цьому процесі, вважав підсудних винними в смерті Є.Звенигородського і пропонував призначити їм такі покарання: Б.Цихмістру - 9 років позбавлення волі, а його колегам - О.Лазареву й О.Марченку - по 6 і 5 років відповідно.