Профсоюзы просят Н. Азарова уволить десять руководителей украинских предприятий. В списке - четверо харьковчан
Національний форум профспілок України (НФПУ) надав прем'єр-міністру України Миколі Азарову список з десяти керівників підприємств, де накопичилися найбільші борги з виплати заробітної плати. Про це "SQ" повідомили у прес-службі НФПУ.

Приводом для такого звернення стало доручення президента Віктора Януковича прем'єру взяти під особистий контроль питання своєчасної виплати працівникам заробітної плати. "У нашому листі до М. Азарова ми вимагаємо застосувати санкції, аж до звільнення, як до керівників держпідприємств, так і підприємств інших форм власності, тому що всі вони працюють в Україні, а, отже, український уряд несе за них відповідальність", - зазначив голова НФПУ Мирослав Якібчук.

До списку, зокрема, потрапили гендиректор Харківського державного авіаційного виробничого підприємства Анатолій М'ялиця (заборгованість із зарплати на підприємстві на 1 червня - 22,8 млн.грн.), керівник санації Харківського приладобудівного заводу ім. Шевченка Дмитро Задружний (16,6 млн.грн.), директор Харківського КП "Міськелектротранс" Сергій Почепецький (11 млн.грн.) та директор Харківського електромеханічного заводу Олександр Задорожний (6 млн. 817 тис.грн.).

Також у списку НФПУ керівники Дніпропетровського міського комунального підприємства "Дніпропетровський електротранспорт", ДП "Суднобудівний завод імені 61-го Комунара" (Миколаїв), будівельного управління Чорноморського Флоту Росії (11 млн.грн.), Горлівського хімічного заводу (Донецька обл., 6 млн. 865,2 тис.грн.), КП "Київпастранс" (40,9 млн.грн.) та КП "Миколаївелектротранс" (3,5 млн.грн.).

За інформацією НФПУ, найбільша заборгованість із зарплати спостерігається зараз в Донецькій, Луганській, Харківській областях та м. Києві, а найбільш проблемними галузями економіки є транспортна, машинобудівна, вуглевидобувна та хімічна. Список підприємств боржників був складений на основі моніторингу НФПУ і має на меті, зокрема, щорічно визначати десятку найгірших і десятку кращих роботодавців України.

Довідка "SQ". Наприкінці червня керівник санації ДП "Харківський приладобудівний завод ім.Шевченка" Д. Задружний написав заяву про звільнення за станом здоров'я. За словами голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна, у Господарському суді Харківської області 14 липня відбудеться засідання, на якому буде вирішуватися питання про призначення нового санатора. На зборах трудового колективу заводу М. Добкін також представив Андрія Тимчука, якого планується призначити на посаду виконавчого директора заводу (раніше цю посаду обіймав Віктор Гущин, який звільнився - "SQ"