Возле здания суда собралось несколько тысяч сторонников и противников Ю. ТимошенкоСьогодні в Харкові відбудеться засідання суду у справі стосовно екс-прем'єр-міністра, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Її звинувачують у покладанні боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" на державний бюджет. Справу слухає Київський районний суд Харкова, суддя - Костянтин Садовський. Засідання проходять в Апеляційному суді Харківської області. Початок засідання - о 10.00.

Вчора Ю.Тимошенко відмовилася брати участь у засіданні суду, посилаючись на стан здоров'я. Від офіційних джерел не надходила інформація про те, чи планують екс-прем'єра доставити до суду, тому це питання залишається відкритим.

Близько 7.00 біля будівлі суду на площі Руднєва почали збиратися люди - прихильники й противники Ю.Тимошенко. Прихильники екс-прем'єра дислокуються за периметром площі. Вони тримають прапори ВО "Батьківщина", "Фронту змін", ВО "Свобода", портрети Ю.Тимошенко. Вони скандують "Юля, Харків з тобою!", "Юлі - волю!", "Правду не сховать за грати!". На суд приїхали заступник голови "Батьківщини" Олександр Турчинов, лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, народний депутат Олексій Логвиненко.

Противників Ю.Тимошенко на перший погляд кількісно більше, ніж прихильників. Вони зібралися безпосередньо перед будівлею суду. У них в руках - державні прапори, а також прапори з перекресленою символікою "Батьківщини", плакати "Красти у власного народу - ганьба!", "Юля в тюрмі - спокій у країні". З ними знаходиться депутат міськради від Партії регіонів Максим Мусєєв. Противники Ю.Тимошенко встановили на площі біля будівлі звукопідсилювальну апаратуру і включили музику. Потім почав виступати народний депутат від Партії регіонів Олег Калашников (він організовував мітинги противників екс-прем'єра біля Печерського райсуду Києва під час розгляду першої справи проти неї).

За даними міліції, на 9.30 біля будівлі суду зібралося приблизно 2700 осіб. На місці працює 60 співробітників правоохоронних органів. Вони розділяють різні групи мітингувальників.

За даними ЗМІ, захисник екс-прем'єра Сергій Власенко безперешкодно увійшов до будівлі суду.

 

Возле здания суда собралось несколько тысяч сторонников и противников Ю. Тимошенко Возле здания суда собралось несколько тысяч сторонников и противников Ю. Тимошенко
Возле здания суда собралось несколько тысяч сторонников и противников Ю. Тимошенко Возле здания суда собралось несколько тысяч сторонников и противников Ю. Тимошенко

 

Довідка "SQ". Суд у другій справі стосовно Ю.Тимошенко розпочався 19 квітня. Захисники обвинуваченої - Сергій Власенко, Андрій Кожем'якін, Олександр Плахотнюк, Євгенія Тимошенко. Сама Ю.Тимошенко на засіданнях, які проходили 19 і 20 квітня, не була присутня. Біля будівлі суду в ці дні збиралися тисячі прихильників і противників екс-прем'єра.

Ю.Тимошенко звинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн. грн., розкраданні і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн. грн. податку на додану вартість, службовому підробленні та в ухиленні від сплати 681 тис. грн. прибуткового податку. Методом розкрадання бюджетних коштів було впровадження корпорацією ЄЕСУ фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній. Усі епізоди, що розглядаються в рамках справи, відносяться до 1997-1998 рр., коли Ю.Тимошенко вже не очолювала корпорацію ЄЕСУ. Збиток, нанесений осудними їй діями у цій справі, оцінюється в 19,5 млн.грн.