В. Филенко направит В. Януковичу депутатское обращение с просьбой вмешаться в ситуацию с вырубкой деревьев в парке им. Горького в Харькове

Народний депутат - харків'янин Володимир Філенко (фракція БЮТ) направить депутатське звернення президентові України Віктору Януковичу з проханням втрутитися у конфліктну ситуацію, пов'язану з вирубкою дерев у парку ім.Горького в Харкові. Про це В. Філенко повідомив журналістам 27 травня. "Я направляю звернення В. Януковичу, щоб він по партійній лінії вплинув на представників Партії регіонів, які творять безчинства в Харкові", - зазначив нардеп.

Також, за його словами, він направить аналогічні звернення виконуючому обов'язки міського голови, секретарю Харківської міськради Геннадію Кернесу, прокурору Харківської області Василю Синчуку, генпрокурору України Олександру Медведьку, голові Верховної Ради Володимиру Литвину, міністру внутрішніх справ Анатолію Могильову, уповноваженому з прав людини Ніні Карпачовій .

"Мене дивує, що поки серед депутатів я - один у полі воїн. Дивує, чому не реагують комуністи - я б із задоволенням підписав з ними спільну заяву. Дивує, чому не реагує наш колишній учасник Блоку Юлії Тимошенко, а сьогодні член коаліції, нардеп Олександр Фельдман. Ось його цитата від 2007 р.: "Зняти проблему транспортної розв'язки, не чіпаючи парк ім. Горького, пропозиції архітекторів дають можливість. Правда полягає не в дорозі через парк ім. Горького: це чергова брехня міської влади - дорога нікому не потрібна. Потрібна земля, що примикає до цієї дороги, яка розпродана, обіцяна і вже розподілена. Це страх за те, що люди попросять назад свої гроші за невиконані обіцянки". Можливо, зараз О. Фельдман думає по-іншому, але я по-іншому не думаю, а думаю так, як він думав у 2007 р.", - підкреслив            В. Філенко.

Довідка "SQ". 19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці дороги від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева в Центральному парку культури та відпочинку ім.Горького. Натомість вирубаних дерев КП "Харківзеленбуд" отримає 30,5 тис.грн. з міського бюджету на висадку нових дерев. 20 травня в парку ім.Горького почалася вирубка дерев для пробивання нової дороги. Було прорубано близько 0,5 км, після чого ввечері вирубка була зупинена працівниками міліції. Міліцію викликали представники екогрупи "Печеніги".

Уранці 21 травня представники екогрупи "Печеніги" (Харків) намагалися, за їх словами, своїми тілами перекрити шлях робітникам, які вирубують ліс в парку ім.Горького. Цього дня один з членів ініціативної групи, правозахисник Євген Соловйов, був побитий працівниками бригади.

22-25 травня зіткнення між будівельниками, учасниками акції протесту, а також правоохоронними органами продовжилися. За словами екологів, 25 травня четверо учасників акції були побиті і затримані міліцією.

26 травня учасники акції протесту перегородили дорогу і не пропустили на місце робіт будівельну техніку.