Збір підписів на підтримку ініціативи про висунення екс-прем'єр-міністра, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко на здобуття Нобелівської премії миру проходить поруч з Качанівською жіночою колонією Харкова. Як повідомив сайт Харківської облорганізації ВО "Батьківщина", недалеко від колонії, де Ю.Тимошенко відбуває покарання, встановлені два партійні намети, в яких і проводиться збір підписів.

Як повідомив сайт Харківської міськради з посиланням на Департамент із взаємодії з правоохоронними органами, оборонної, мобілізаційної роботи та цивільної оборони, ці агітаційні намети біля Качанівській колонії знесли за рішенням суду, оскільки вони були встановлені незаконно. У департаменті підкреслили, що сьогодні всупереч рішенню суду представники "Батьківщини" встановили два намети, де, за їхніми словами, збирали підписи харків'ян "за висунення Ю.Тимошенко на Нобелівську премію миру". При цьому в заявці, поданій до міськради для проведення пікету, представники "Батьківщини" не повідомили про збір підписів: в заявці йшлося тільки про намети "на підтримку Ю.Тимошенко". Крім того, заявка була подана в той час, коли акція вже мала початися, і з цього приводу Департамент діловодства міськради склав акт.

Як розповів "SQ" заступник голови харківської облорганізації ВО "Батьківщина" Валерій Дудко, представники комунальних служб міста не тільки знесли намети, а й порвали листи з підписами за висунення Ю.Тимошенко на Нобелівську премію миру.

"У той час як комунальники рвали бланки з підписами і зносили намети, чого вони робити не мали права, оскільки не є судовими виконавцями, міліція не діяла. Тому ми будемо подавати скаргу прокурору Харкова на бездіяльність міліції", - підкреслив В.Дудко.

Він зазначив, що збір підписів буде вестися до кінця місяця.

Довідка "SQ". 11 жовтня 2011 р. Ю.Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 р. У жовтні цього року стосовно Ю.Тимошенко порушено нову кримінальну справу - за покладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України.

30 грудня Ю.Тимошенко була доправлена ​​для відбування покарання до Качанівської жіночої колонії Харкова. 4 січня представники ВО "Батьківщина" встановили біля колонії агітаційну палатку. Харківський окружний адміністративний суд заборонив розбивати наметове містечко і проводити пікети біля Качанівської колонії 5 і 6 січня. 5 січня міськрада звернулася до суду з черговим позовом про заборону акції протесту біля стін Качанівської колонії.

Раніше народний депутат Наталія Королевська повідомила, що прихильники Ю.Тимошенко висунули її як одного з претендентів на отримання Нобелівської премії миру за недопущення зриву постачання російського газу до Європи в січні 2009 р.

Нобелівська премія миру присуджується за досягнення в галузі зміцнення мирних відносин на планеті. У 2011 р. премію розділили Еллен Джонсон-Серліф, президент Ліберії, Леймах Гбові, ліберійська громадянська активістка, а також Тавакел Карман, правозахисниця з Ємену. Всі вони отримали нагороду за ненасильницьку боротьбу за права жінок і їхню безпеку.

Для присвоєння нагороди за кожним напрямом існує спеціальний Нобелівський комітет. Право висування кандидатів належить окремим особам. Деякі фахівці отримують право індивідуально стверджувати претендента; серед таких осіб - лауреати Нобелівської премії попередніх років і члени Шведської королівської академії наук, Нобелівської асамблеї Каролінського інституту та Шведської академії. Право пропозиції імен кандидатів є конфіденційним. Затверджені пропозиції повинні бути отримані до 1 лютого року присудження нагороди. Потім починається робота Нобелівських комітетів: до вересня члени комітетів й консультанти оцінюють кандидатів на присудження премії. Коли попередня робота завершена, комітет стверджує свої звіти і рекомендації з відповідних кандидатур і передає їх в інстанції, що присуджують премії, які повинні приймати остаточне рішення. Рішення про присудження премії миру приймається Норвезьким нобелівським комітетом самостійно.