Медична громадськість Харківщини виступила із заявою щодо методів лікування екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко лікарями з клініки "Шаріте" (Берлін, Німеччина). У своїй заяві, яку було озвучено на брифінгу 9 липня, медики зазначили, що тривале лікування Тимошенко в одній з кращих клінік України "вахтовим методом" німецькими колегами з клініки "Шаріте" не призводить до поліпшення її стану. "Черговий приїзд німецьких лікарів ознаменується їх висновками про те, що пацієнтка почувається все гірше і гірше. Харківські медики були готові включитися до процесу лікування, використовуючи новітні розробки і технології. Однак наші знання та досвід виявилися не при справах", - йдеться в заяві.

В ході брифінгу директор Харківського спеціалізованого медико-генетичного центру, професор Олена Гречаніна зазначила, що харківські лікарі стурбовані відсутністю позитивної динаміки в лікуванні Тимошенко. "З моменту початку лікування Тимошенко в ЦКБ № 5 минуло вже два місяці, але ефекту в її лікуванні досягнуто не було. Ми не знаємо, якими методами лікування користується приватна німецька клініка, чому досі немає поліпшення стану пацієнтки. Крім того, я багато років співпрацюю з відомими німецькими метаболістамі. Я здивована, що провідні світові фахівці-метаболісти пан Хоффман і пан Сас не обстежували пацієнтку. А це означає, що не з'ясована причина розвивається процесу, від чого ми не маємо успіху в лікуванні", - підкреслила О.Гречаніна. За її словами, в Харкові працюють професійні лікарі в сфері лікування хребта - президент Харківського медичного товариства Микола Хвисюк і директор Інституту патології хребта та суглобів АМН України Микола Корж (вони теж підписали заяву), яких також можна було задіяти при обстеженні Тимошенко.

Заяву медичної громадськості підтримала і голова Асоціації головних лікарів міста Харкова Алла Хімчан. За її словами, в ЦКБ № 5 були створені всі умови для лікування Тимошенко. "Але за два місяці не були оприлюднені результати лікування, а це означає, що їх немає", - зазначила вона. Головний спеціаліст МОЗ з психотерапії, професор Борис Михайлов додав, що харківська медична громадськість не може стояти осторонь у ситуації, що склалася. "Ми маємо пацієнта, стан якого викликає побоювання", - підкреслив він.

Головлікар харківської клінічної лікарні № 13 Алла Бобейко заявила, що харківські медики поставили Тимошенко діагноз, який підтвердили всі міжнародні фахівці. "Але лікуванням Тимошенко займаються німецькі фахівці, і харківська медична громадськість не має практично ніяких відомостей про лікування. Ми припускаємо, що якщо протягом двох місяців, які екс-прем'єр перебуває в стаціонарі, не були досягнуті позитивні результати, то або неправильно виконуються медичні призначення , або взагалі лікування було призначене неправильно", - зазначила Бобейко.

У свою чергу директор Інституту патології хребта та суглобів АМН України Микола Корж заявив, що на сьогодні навіть не з'ясована причина захворювання Тимошенко, тому ефективна і точна терапія неможлива. "Ми, представники харківської медичної громадськості, хочемо звернутися до німецьких колег з вимогою провести професійний діалог і отримати відповідь на питання, чому лікарі приватної клініки "Шаріте" не можуть вилікувати одну пацієнтку. Чому Тимошенко досі відчуває болі в хребті, може, потрібно поміняти лікування або провести додаткові діагностичні обстеження?" - зазначив Корж.

Відповідаючи на питання журналістів, на підставі чого харківські лікарі прийшли до висновку, що позитивної динаміки в лікуванні Тимошенко не спостерігається, медики послалися на висновки, зроблені в ході бесід з лікарем екс-прем'єра Лутцем Хармсом та заступником головного лікаря ЦКБ № 5 Іриною Фурсою, а також на репортажі деяких ЗМІ. "Крім того, ця ситуація і так зрозуміла. Час іде, вже два місяці минуло, а віз і нині там", - підкреслив Корж.

Харківські медики мають намір запропонувати лікареві Тимошенко Хармсу скликати консиліум і обговорити здоров'я пацієнтки, а також можливість надання місцевими фахівцями допомоги в її лікуванні. Невролог Тамара Міщенко повідомила, що сьогодні харківські медики розмовляли з Хармсом. Німецький лікар дав попередню згоду на проведення консиліуму.

Зараз харківські медики вирушили до ЦКБ № 5, де мають намір зустрітися з Хармсом, поговорити з ним і запропонувати організувати консиліум.

Довідка "SQ". До екс-прем'єр-міністру України Юлії Тимошенко сьогодні, 9 липня, прилетів лікар-невропатолог клініки "Шаріте" (Берлін, Німеччина) Лутц Хармс, щоб продовжити її лікування.

Нагадаємо, 9 травня Тимошенко госпіталізували з Качанівській виправній колонії Харкова до ЦКБ № 5. Процесом реабілітації екс-прем'єра займався лікар з німецької клініки "Шаріте" Лутц Хармс спільно з українськими фахівцями. 21 травня на зміну Хармсу прибула медик з "Шаріте" Аннет Райсхауер.

Тимошенко була засуджена до 7 років за звинуваченням у зловживанні владою при підписанні газових домовленостей з Росією.