Верховна Рада сьогодні, 5 червня, прийняла в першому читанні законопроект № 9073 "Про засади державної мовної політики", ініційований народними депутатами від Партії регіонів. Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", за прийняття проголосували 234 народних депутати.

Законопроект передбачає функціонування, паралельно з державною мовою (українською), регіональних мов або мов меншин. На території України гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську та кримчацьку. Дія цього положення поширюється на ті мови, які є рідними для не менш 10% громадян, що населяють певну територію (за даними перепису населення).

Згідно ст. 11 законопроекту в межах території, на якій поширена певна регіональна мова, акти місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування приймаються державною мовою або на цьому, регіональному, і офіційно публікуються обома мовами. Крім того, згідно ст. 13 законопроекту паспорт громадянина України і відомості про його власника, що вносяться до нього, виконуються державною мовою і поруч, на вибір громадянина, однією з регіональних мов або мов меншин України.

Ст. 20 законопроекту встановлює, що громадянам України гарантується право отримання освіти державною мовою і регіональними мовами або мовами меншин (у межах території, на якій поширена регіональна мова). Державні та комунальні навчальні заклади у встановленому порядку створюють окремі класи, групи, в яких навчання ведеться іншою мовою, ніж у навчальному закладі в цілому, за наявності достатньої кількості відповідних заяв про мову навчання від батьків учнів або студентів.

Згідно ст. 24 законопроекту телерадіомовлення може вестися українською або регіональними мовами, обсяг мовлення визначають самі телерадіокомпанії. Топоніми створюються державною мовою та дублюються регіональною (ст. 27).

Кожен громадянин України має право використовувати своє прізвище та ім'я (по батькові) рідною мовою згідно з традиціями цієї мови, а також право на їх офіційне визнання (ст. 28). Запис прізвища та імені (по батькові) в паспортах та інших офіційних документах здійснюється з попереднім схваленням власника.

Довідка "SQ". 24 травня в Верховній Раді України після обговорення законопроекту про основи мовної політики сталася бійка між народними депутатами від фракцій Партії регіонів і "БЮТ-Батьківщина" (останні є противниками прийняття законопроекту). Після цього голова Верховної Ради Володимир Литвин закрив засідання парламенту. Сьогодні, 5 червня, перед будівлею Верховної Ради зібралися на мітинги прихильники і противники прийняття цього закону.