Вищий адміністративний суд України відмовив у задоволенні апеляційної скарги кандидата на посаду харківського міського голови Арсена Авакова до Центральної виборчої комісії (ЦВК) про визнання протиправної бездіяльності ЦВК. Про це "SQ" повідомила заступник голови Харківської обласної організації партії ВО "Батьківщина" Світлана Семко.

За її словами, суд розглянув позов за 40 хвилин, 30 з них витративши на заслуховування аргументів представників А.Авакова і 10 - на винесення рішення. Як зазначила С.Семко, під час судового засідання представники А.Авакова вказували не тільки на факти порушення Центрвиборчкомом законодавства, але й на факти, не враховані і не досліджені судом першої інстанції. "Незважаючи на це, Вищий адміністративний суд повністю повторив рішення суду першої інстанції. Жодні аргументи позивача не були прийняті, навіть найочевидніші", - підкреслила С.Семко.

Вона також зазначила, що спочатку ЦВК повернула скаргу А.Авакову, оскільки вона була нібито оформлена не у відповідності до статті 87 закону "Про місцеві вибори". "Однак у такій ситуації ЦВК повинен був скласти відповідний акт, якого, судячи з усього, не існує. Але суд не звернув на це уваги", - додала С.Семко.

Крім того, заступник голови Харківської ВО "Батьківщина" підкреслила, що "далі ніяких судових позовів не піде і більше скарги по цій справі нікуди подаватися не будуть".

Довідка "SQ". 4 листопада представниками А.Авакова до Харківського окружного адміністративного суду було подано позов до Харківської міської територіальної виборчої комісії щодо визнання протизаконною її бездіяльності в питаннях належної організації виборів міського голови при упаковці бюлетенів, їх транспортування, неналежного складання протоколів. А.Аваков вимагав зобов'язати міськвиборчком провести повторний підрахунок голосів на виборах мера на 56 дільницях.

5 листопада суд відхилив низку клопотань, а пізніше відхилив і сам позов кандидата, посилаючись на те, що доказова база позову була необгрунтованою.

8 листопада Харківський апеляційний адміністративний суд почав розгляд апеляції щодо оскарження рішення Харківського обласного адміністративного суду за позовом А.Авакова до міськвиборчкому. 9 листопада суд не задовольнив скаргу А.Авакова на відмову суду першої інстанції задовольнити позов про перерахунок голосів на виборах міського голови.

10 листопада А.Аваков подав позов до Київського окружного адміністративного суду щодо бездіяльності Центральної виборчої комісії (ЦВК) при відмові в розгляді його скарги на бездіяльність Харківського міськвиборчкому. Суд відхилив цей позов.

12 листопада Харківський окружний адміністративний суд розглянув черговий позов А.Авакова до міськвиборчкому щодо визнання протизаконною його бездіяльності в питаннях належної організації виборів міського голови. У той же день суд прийняв рішення відхилити цей позов, мотивуючи це тим, що "докази, представлені юристами А.Авакова, свідчать про порушення виборчого законодавства, але вони істотно не вплинули на волевиявлення харків'ян". 15 листопада Харківський апеляційний суд удруге відмовив в апеляції А.Авакову

Харківський міськвиборчком 5 листопада оголосив результати виборів міського голови. За даними міськвиборчкому, в.о. міського голови, кандидат від Партії регіонів Геннадій Кернес набрав 130 тис. 352 голоси, кандидат від ВО "Батьківщина" Арсен Аваков - 127 тис. 608 голосів, кандидат від Компартії Алла Александровська - 79 тис. 639.