Виставка "Золота сторінка історії художньої скарбниці Харкова" відкриється сьогодні, 22 листопада, у Харківському художньому музеї (початок - о 16.00). Відвідувачам представлять твори з колекції Аркадія Алфьорова, за заповітом якого в 1873 р. його зібрання було передане Музею витончених мистецтв та старожитностей Харківського імператорського університету - одного з попередників художнього музею. Як повідомив сайт "Культурна столиця", експозиція присвячена 200-річчю з дня народження колекціонера.

На виставці будуть представлені живописні роботи, які дають можливість познайомитися з яскравими зразками мистецтва Голландії і Фландрії XVI - XIX ст., а також пейзажі Івана Айвазовського. Як зазначили організатори, перлиною експозиції є картина "Хрещення апостолом Філіппом ефіопського вельможі" Яна ван Скорел - майстра XVI ст., твори якого рідко зустрічаються навіть у найбільших музеях світу. Заслуговує на увагу картина "Морський пейзаж" одного з видатних мариністів голландського живопису XVII в. Симона де Влігера. Значна частина зібрання Алфьорова - графіка, роботи художників XVI - XIX ст. різних національних шкіл. Зокрема, на виставці будуть представлені гравюри Альбрехта Дюрера, а також нідерландського майстра XVI в. Луки Лейденського, російських художників.

Виставка працюватиме до 31 грудня.

Довідка "SQ". Аркадій Миколайович Алфьоров (1812-1872) - вихованець Харківського імператорського університету (зараз - Харківський національний університет ім. В.Каразіна), колекціонер і дослідник гравюр. Народився в с. Попівка Сумського повіту Харківської губернії в сім'ї архітектора і гравера Миколи Алфьорова. А.Алфьоров витрачав усі свої кошти на створення бібліотеки та придбання картин, малюнків і гравюр, продовжуючи колекційну діяльність батька і його попередника О.Паліцина. З 1857 р. і до кінця свого життя Алфьоров жив у Німеччині, успішно поповнюючи своє зібрання. Відвідав Берлін, Лейпциг, Дрезден, Аахен, Бонн. У 1872 р. Алфьоров помер. Його духівник точно виконав заповіт і в 1873 р. передав всю колекцію Музею витончених мистецтв Харківського імператорського університету. До нього надійшло 50 живописних творів, 420 листів оригінальної графіки (малюнок, акварель) і близько 3 тис. гравюр західноєвропейських і російських майстрів XVI - XIX ст. Під час Великої Вітчизняної війни колекція постраждала. Зараз вона налічує 18 живописних творів, близько 150 листів оригінальної графіки і більше 2 тис. гравюр.