Фестиваль традиційної народної культури "Покуть плюс" пройде 18-20 травня в Харкові й області. У фестивалі візьмуть участь фольклорні колективи та виконавці з різних регіонів України і Росії, що зберігають автентичний спів, танці, музику. Про це повідомив сайт Харківської обласної організаційно-методичного центру культури та мистецтва.

Серед тих, хто приїде на фестиваль до Харкова, - співак, учасник телешоу "Голос країни" Олексій Заєць і музикант, американець українського походження Юрко Фединський, який приїхав на історичну батьківщину й оселився в українській глибинці, щоб "увібрати" місцеву культуру.

Як розповіла представник оргкомітету фестивалю Галина Лук'янець, учасники "Покуть плюс" є найбільш типовими представниками культури тих регіонів, з яких вони приїжджають. Особливістю фестивалю є те, що він не носить відкритий характер, у ньому можуть брати участь не всі охочі. Головні критерії при відборі учасників: автентичність, наявність у репертуарі творів, що відображають культуру того чи іншого регіону, натуральні костюми, або реконструйовані, але максимально наближені до традиційних.

Як розповіла Г.Лук'янець, Ю.Фединський приїхав до України зі США 8 років тому: "Повернувшись на історичну батьківщину, він одружився з українкою, у них народилися діти, він повністю занурився в атмосферу життя українського села. Він прославився, насамперед, як дослідник, який реконструює традиційні народні інструменти: вересаєвську й мамаївську кобзи, кобзарську й панську бандури, ліру, торбан, гуслі. Але це лише один з напрямків його широкої творчої діяльності. Ю.Фединський - композитор, виконавець, педагог, майстер народних інструментів, у планах якого - створити кобзарський цех". У Харкові Ю.Фединський виступить у дуеті з Ніною Ревою, керівником колективу "Древо" з Полтавської області, відомого в українській діаспорі Європи та Америки.

Студент Київського національного університету культури і мистецтв О.Заяць на фестиваль приїде з колективом бабусь-носіїв фольклору, з якими він як завідувач клубу в с. Розливе Київської області створив фольклорний колектив.

Також у "Покуть плюс" візьмуть участь колективи з Полтавської, Хмельницької, Черкаської областей, російські колективи з Бєлгорода й Воронежа.

На фестивалі буде представлена, в основному, вокальна та інструментальна культура, але 20 травня в саду ім. Шевченка для всіх охочих буде проводитися майстер-клас з народних танців. Також у програмі "Покуть плюс" - конкурс із сольного співу, творчі майстерні, виставка народних ремесел "Україна етнічна". Вона увійде до програми участі Харківського обласного організаційно-методичного центру культури в акції "Ніч музеїв". Також у рамках фестивалю пройде науково-практична конференція "Традиційна культура в умовах глобалізації: культурна ідентифікація та інформаційне суспільство".

Довідка "SQ". Програма фестивалю народної культури "Покуть плюс":

18 травня
10.00 - прес-конференція оргкомітету фестивалю, керівників колективів, учених і представників делегацій (Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва (ХООМЦКІ), вул. Пушкінська, 62);
10.30 - презентація виставки народних майстрів Харківщини "Україні етнічна" (ХООМЦКІ);
10.45 - відкриття науково-практичної конференції "Традиційна культура в умовах глобалізації: культурна ідентифікація та інформаційне суспільство" (ХООМЦКІ);
11.00 - пленарне засідання науково-практичної конференції, творча майстерня колективів (ХООМЦКІ);
12.30 - урочисте відкриття фестивалю, концерт-вітання фольклористичних колективів Харківщини, концерт переможців дитячого фестивалю традиційної народної культури "Кроковоє коло", презентація колективів - гостей фестивалю (Харківський національний академічний театру опери та балету ім. Лисенка, малий зал);
20.00 - неформальне спілкування учасників фестивалю (ХООМЦКІ).

19 травня
10.00 - конкурс фольклорного соло (ХООМЦКІ);
11.00 - продовження роботи науково-практичної конференції;
12.00 - від'їзд колективів до районів Харківщини, виступи колективів-учасників фестивалю в районах області;
19.00-24.00 - "Ніч музеїв" (ХООМЦКІ і в галереї, Держпром, 4-й під'їзд, 1-й поверх).

20 травня
09.00 - урочиста хода колективів-учасників фестивалю (ХООМЦКІ - сад ім. Т.Шевченка);
10.00 - виступ колективів на алеях саду ім. Шевченка, майстерня з танців;
11.00 - урочисте закриття фестивалю, концерт переможців конкурсу-солістів і колективів-гостей (сад ім. Т.Шевченка);